Søk
Close this search box.

Smultringer

Del oppskriften

Smultringer må lages til jul her i huset.

Kokt i smelta ister fra lokale glade griser som har levd livet sitt ute, fra @farmgirlofnorway. De har bada, rota i jorda og lata seg i sola. Og ingenting av dette dyret går til spille, ikke en gang fettet. 

Eller strengt talt er det vel teknisk sett hjortetakk og ikke smultringer. De har smultringens form, men jeg bruker hjortetakk- deig, med hornsalt. Da blir de sprøere enn ved bruk av bakepulver, som vi foretrekker. 

Visste du forresten at det heter hornsalt eller hjortetakksalt fordi man tidligere brukte hjortehorn i fremstillingen av dette saltet?

Smultstekte kaker har lang tradisjon i Norge, men ble enda vanligere når det ble større tradisjon for grisehold i Norge på begynnelsen av 1800- tallet. Oppskrift på hjortetakk finner du blant anna i Hanna Winsnæs sin kokebok fra 1845 (Kilde: SNL)

Smultringer er ikke på langt nær så vanskelig å lage som en kanskje skulle tru. Jeg finner det av en eller anna grunn, utrolig underholdende og tilfredsstillende å koke smultringer. Du kan steike “kjernen” av smultringene som egne små kuler, eller du baker de sammen igjen og stikker ut flere smultringer. 

Smultringene oppbevarer jeg i frysern. De tiner raskt og jeg foretrekker å tine de i ovnen, da fremstår de nesten nybakt når de serveres lune

Smultringer

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen

Ingredienser

  • 4 egg

  • 500 g sikta speltmel

  • 1 ts hornsalt

  • 1 ts malt kardemomme

  • 180 g sukker

  • 50 g smør

  • 1 dl fløte

  • 500 - 1000g smult

Fremgangsmåte

  • Smelt smør og la det kjøle seg litt ned, mens du pisker egg og sukker til en luftig eggedosis.
  • Pisk fløten til en myk og luftig krem (ikke for stivpisket).
  • Pisk smør inn i eggedosisen. Vend inn kremen og sikt inn det tørre.
  • La deigen avkjøles i kjøleskapet i en times tid.
  • Smelt smult til ca. 175° i en stor kjele.
  • Kjevle ut deigen på et lett melet underlag og stikk ut smultringer med en utsikker. Deigen gir ca. 35 stykk.
  • Kok smultringene i smultet. Vær forsiktig når du har smultringene oppi kjelen, da fettet er veldig varmt og det er lett å brenne seg. Når de er gyldene på en side, snu de og la de koke til de er gyldene på andre siden.
  • Legg ferdig stekte smultringer på rikelig med kjøkkenpapir, slik at overflødig smult kan trekkes ut.
  • Når de er helt avkjølt, oppbevar de i kakeboks – eller frys de ned.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.