Smultringer må lages til jul her i huset.
Kokt i smelta ister fra lokale glade griser som har levd livet sitt ute, fra @farmgirlofnorway. De har bada, rota i jorda og lata seg i sola. Og ingenting av dette dyret går til spille, ikke en gang fettet.
Eller strengt talt er det vel teknisk sett hjortetakk og ikke smultringer. De har smultringens form, men jeg bruker hjortetakk- deig, med hornsalt. Da blir de sprøere enn ved bruk av bakepulver, som vi foretrekker.
Visste du forresten at det heter hornsalt eller hjortetakksalt fordi man tidligere brukte hjortehorn i fremstillingen av dette saltet?
Smultstekte kaker har lang tradisjon i Norge, men ble enda vanligere når det ble større tradisjon for grisehold i Norge på begynnelsen av 1800- tallet. Oppskrift på hjortetakk finner du blant anna i Hanna Winsnæs sin kokebok fra 1845 (Kilde: SNL)
Smultringer er ikke på langt nær så vanskelig å lage som en kanskje skulle tru. Jeg finner det av en eller anna grunn, utrolig underholdende og tilfredsstillende å koke smultringer. Du kan steike “kjernen” av smultringene som egne små kuler, eller du baker de sammen igjen og stikker ut flere smultringer.
Smultringene oppbevarer jeg i frysern. De tiner raskt og jeg foretrekker å tine de i ovnen, da fremstår de nesten nybakt når de serveres lune
Smultringer
Ingredienser
4 egg
500 g sikta speltmel
1 ts hornsalt
1 ts malt kardemomme
180 g sukker
50 g smør
1 dl fløte
500 - 1000g smult
Fremgangsmåte
- Smelt smør og la det kjøle seg litt ned, mens du pisker egg og sukker til en luftig eggedosis.
- Pisk fløten til en myk og luftig krem (ikke for stivpisket).
- Pisk smør inn i eggedosisen. Vend inn kremen og sikt inn det tørre.
- La deigen avkjøles i kjøleskapet i en times tid.
- Smelt smult til ca. 175° i en stor kjele.
- Kjevle ut deigen på et lett melet underlag og stikk ut smultringer med en utsikker. Deigen gir ca. 35 stykk.
- Kok smultringene i smultet. Vær forsiktig når du har smultringene oppi kjelen, da fettet er veldig varmt og det er lett å brenne seg. Når de er gyldene på en side, snu de og la de koke til de er gyldene på andre siden.
- Legg ferdig stekte smultringer på rikelig med kjøkkenpapir, slik at overflødig smult kan trekkes ut.
- Når de er helt avkjølt, oppbevar de i kakeboks – eller frys de ned.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook