
Grannskuddsmør må du bare prøve hvis du ikke allerede lager det. Fantastisk tilbehør til for eksempel grillmat og på fisk.
Det vanligste å se folk bruker granskudd til er sirup. For all del, det er digg, men granskudd kan brukes til så utrolig mye mer.
Vi bruker granskudd fersk som garnityr over for eksempel fisk, egg, salat, pizza og liknende. Eller du kan blant annet lage te, sirup, gelé, legge det på olje, sylte, tørke det, ha det i smør, fermentere, legge det på sprit og lage likør, infusere i desserter og is. Er vel bare fantasien som setter grensene.
På våren lyser grantrærne opp med irrgrønne granskudd. Det å kjenne og bruke granskudd er matberedskap. Granskudd er svært rik på C- vitamin og antioksidanter og har vært brukt i folkemedisin i århundrer. Granskudd ble brukt som et middel mot sjørbuk i gamle dager.
Granskudd må høstes nøysomt og kun etter tillatelse fra grunneier dersom du ikke har egne trær. Tar du for mange skudd på hver grein kan du skade treets utvikling.

Granskuddsmør
Ingredienser
200 g mykt smør
20 g granskudd nåler*
Fremgangsmåte
- Spar litt granskudd til å rulle smøret i for pynt.
- Bland mykt smør og granskudd i en bolle til granskuddnålene er fordelt jevnt i smøret. Smak eventuelt til om ønskelig med litt ekstra salt.
- Rull en pølse av smøret i bakepapir. Avkjøl litt før du ruller smøret i resten av granskudda.
- Oppbevar i kjøleskap.
Notater
- Jeg tar av nålene på granskudda og bruker kun disse i denne oppskrifta, Du kan selvfølelig bruke hele granskudd også, men da bør du hakke de opp først.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook