Søk
Close this search box.

Løvetann

(Taraxacum officinale)

Løvetann er i korgplantefamilien (Asteraceae)

Løvetann er en ettåring plante som har pælerot og bladene sitter i en rosett. Bladene er lange, store, ofte grovt innskåret, fliket eller grovt sagtanna. Løvetann har hvit bitter melkesaft og hule bladløs stengel. Gul blomst. Finnes i plen, eng, åker og skrotemark, over hele landet.

Løvetann er i seson tidlig vår til sen høst.

Hele planten kan spises. Løvetann er svært næringsrik og inneholder masse vitaminer og mineraler; Vitamin A, B og C, kalsium, jern, fosfor, kalium mm.

Løvetann kan muligens forveksles med arter i hårsveveslekten, men disse har ikke hul sprø stilk.

Tips: Dypp blomstene i pannekake- eller tempura-røre og stek i smør. Lag sirup eller vin av blomster, «kapers» av blomsterknopper, blader kan brukes friske i salat eller varmebehandles som spinat. For å minske bitterheten kan du blansjere bladene en runde før bruk eller legge de i kaldt vann over natta. Rota kan brukes fersk som rotgrønnsak eller tørkes og brukes som kaffe erstatning. Løvetann kan tørkes og fermenteres, bare fantasien som setter grenser.

Mjødurt

Næringsinnhold per 100 gram ingefær (9)

Vann

79

g

KJ

212

kJ

Kcal

50

kcal

Fett

0,8

g

Mettede fettsyrer

0,2

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,2

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,2

g

Omega-3

0,03

g

Omega-6

0,12

g

Karbohydrat

8,1

g

Stivelse

6,4

g

Mono- og disakkarider

1,7

g

Kostfiber

2

g

Protein

1,8

g

Vitamin E

0,3

alfa-TE

Tiamin

0,02

mg

Riboflavin

0,03

mg

Niacin

0,8

mg

Vitamin B6

0,16

mg

Folat

11

µg

Vitamin C

5

mg

Kalsium

16

mg

Jern

0,6

mg

Natrium

13

mg

Kalium

415

mg

Magnesium

43

mg

Sink

0,3

mg

Selen

1

µg

Kopper

0,23

mg

Fosfor

34

mg

Jod

0,5

µg

 

Næringsinnhold per 100g malt ingefær: 

Vann

10

g

KJ

1442

kJ

Kcal

342

kcal

Fett

4,2

g

Mettede fettsyrer

2,6

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,5

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,9

g

Omega-3

0,22

g

Omega-6

0,71

g

Karbohydrat

60

g

Stivelse

40,2

g

Mono- og disakkarider

19,8

g

Kostfiber

14,1

g

Protein

9

g

Salt

0,1

g

Vitamin A

1

RAE

Beta-karoten

18

µg

Tiamin

0,05

mg

Riboflavin

0,17

mg

Niacin

9,6

mg

Vitamin B6

0,63

mg

Folat

13

µg

Vitamin C

1

mg

Kalsium

114

mg

Jern

19,8

mg

Natrium

27

mg

Kalium

1320

mg

Magnesium

214

mg

Sink

3,6

mg

Selen

56

µg

Kopper

0,48

mg

Fosfor

168

mg

Jod

0,5

µg

Kilder

Grønne, ville nyttevekster i Norge, Norges sopp- og nyttevekstforbud, av Anne- Elise Torkelsen, Hanne Edvardsen, Ulla- Britt Bøe, Nikolai Kolstad, Per Marstad (2021), s. 134

Medisinplanter i Norge av Rolv Hjelmestad, 2. opplag 2013, s. 351- 353