Søk
Close this search box.

Høns (og kylling og hane)

(Gallus gallus domesticus)

reinmat.no_hons_svanhild.jpg

Høns kommer opprinnelig fra ville høns  – jungelhøns, som ble temmet av mennesket i India for trolig over 7000 år siden. (1)

Lite viste jeg om hvor fantastiske høner egentlig var før vi gikk til anskaffelse av våre første 4 høner etter vi hadde kjøpt oss hus på landet I 2016. Nå skjønner jeg ikke hvorfor ikke alle har høner!? Altså, jeg forstår selvsagt at ikke ALLE kan ha høner, men hvorfor ikke MANGE flere holder hobby høns er for meg et mysterium.  Selv i bakgården på en bygård eller et rekkehus er det plass til en 3-4 høner. Høner gis så mye mer enn egg og kjøtt! 

Høner er helt geniale, de er sosiale og underholdene med hver sin særegne personlighet! De spiser alt mulig fra matavfall til gress, mark og veps, og de dreper mus!  De lever i et ganske brutalt og strengt hierarki, men det går som regel bedre enn det kan se ut. Har ikke flokken hane, vil det være en sjefshøne og hu styrer ofte med hardere nebb enn en hane. 

Rasene deles inn i kategoriene egglegger, kjøtthøns, rasehøns, letter raser, tunge raser og urdverger. (2) Det finnes en haug med forskjellige raser, både såkalte hybrider og såkalte rasehøns. Innad i hønemiljøet er det sterke meninger om både det ene og det andre. Våre erfaringer er i hvertfall at uavhengig rase har de alle hver sin utpregede personlighet.  

Den største forskjellen er at egglegger hybridene er avlet for at hønsesorten skal legge mest mulig egg, (opptil 6 i uka) dette medfører en større påkjenning på høna og de lever derfor kortere og kan lettere få visse sykdommer. Rasehøns legger færre egg (2-4 i uka), som er mer naturlig og lever lengre. Rugeinstinket er også ofte avlet bort hos egglegger hybridene, mens det ofte er sterkere og mer naturlig hos endel rasehøns. Det finnes kun en opprinnelig norsk rase og det er jærhøns. Hos jærhøns er rugeinstinktet så godt som avlet bort.  

Fargen på eggene hønene legger har ingenting med fjærdrakta å gjøre, men betinges av fargen på høna sin ørestein. Hønseegg kommer blant annet i alle brun nyanser, grønne, turkise, blåaktige, lilla, alle hvit nyanser og rosaaktige.   

Hønsemøkk er fabelaktig gjødsel, som de fleste betaler dyre dommer  for på hagesenter. Gjødslen er  veldig sterk og nitrogenrik, så bruk ikke for mye om gangen. 

Det å spise høns og kylling har endra seg veldig de siste 30 åra. Da jeg var liten var det høns vi spiste mest av, kylling var en sjeldenhet og noe man i hvert fall kjøpte hel. Kyllingbryst var dyrt og litt luksus. Nå er det nesten umulig å kjøpe hønsekjøtt i butikken og kyllingbryst er plutselig blitt utrolig billig og det mest normale folk spiser som hverdagsmat.  

For et par år siden var det så godt som umulig å få fatt i høns på vanlige butikker. Heldigvis er det i hvert fall noen butikker i dag som selger hele høns. I 2017 ble over 3 millioner verpehøns gasset årlig når de var brukt opp som verpehøne, ca. 1,5 år gamle. De fleste kastet/ destrueres, noe blir  brukt i sement eller fyringsolje.  (3 og 4)

Høns er proteinrikt, magert og næringsrikt kjøtt.  Etter min mening, bør vi spise mindre kylling som oppdrettes kun for kjøttproduksjon og mer kjøtt fra høns som har gått av med pensjon etter eggeleggerkarrieren. Dette da kylling oppdrett kun for kjøtt ikke er bærekraftig og det er ikke god dyrevelferd. (5 og 6)

Hvis du kjøper kylling, kjøp en hel kylling. Det er mye mer bærekraftig. Du kan utnytte så godt som hele dyret. Det er ikke vanskelig å partere en kylling og du får mye mer ut av det, inkludert bein til å lage den beste krafta! Kyllingvingene kan du samle opp i pose i frysern til du har nok til en kyllingvinge middag. 

Hvis  du kjøper kylling, kjøp økologisk! Dette fordi det er strengere krav til kyllingenes dyrevelferd  enn ved konvensjonelt drift. Konvensjonell kyllingoppdretten er en grusom greie, men det er i den minste vært litt fokus på det de siste par åra, som gjør at noen av de store dagligvare butikkene har sluttet å bruke rasen  ROSS  308. Det er imidlertid denne rasen som fortsatt brukes mest. Dyververnalliansen jobber for at den skal fases ut.  Om  ROSS 308 kan du lese på dyrvernalliansens side: «For at kylling skal bli billig for deg som er forbruker, avles kyllingen Ross 308 opp i løpet av en kort måned. Rundt 32 dager gamle blir de transportert til slakteriet, og gasset i hjel.

Avlen har ikke bare gitt kyllingene unormalt rask vekst, men også feil vektfordeling og enorm kjøttmengde. Ross 308 er laget for å gi en svær brystfilet. Det gjør at kyllingene tipper fremover og får problemer med balansen. Det er som å gå med en tung ryggsekk på magen. Mange av kyllingene har store vansker med å bevege seg normalt. Beina kan svikte under vekten, og fuglene er unormalt passive.» (6)

I Norge idag, kvernes 3,6 millioner hanekyllinger til døde når de er en dag gamle, dette da de ikke brukes i kjøttindustrien og de legger ikke egg. (7) Alt for at folk skal få billige egg. Det er vel så godt som umulig å få kjøpt haner kommersielt, med mindre du kjenner noen med overskudds haner. Men, har du hobbyhønsehold i hagen, kan du plutselig få litt mange haner hvis du også driver med kyllinger. Når kyllinger klekkes, klekkes minst like mange haner som høner. De fleste flokker klarer seg med en hane, og da vil man få overskudd på unghaner ganske fort og da synes jeg det riktige og bærekraftige er å la de leve så lenge man kan ha de, og så spise de. Av kyllingene vi har fått klekket frem i vår lille flokk hittil har vi fått 6 haner. De har fått leve til de har blitt kjønnsmodne. Da de ble kjønnsmodne begynte de å prøve seg på hønene, gale som om det ikke var noen morgendag og yppe seg på sjefshanen. Dette medfører mye uro i flokken og er ikke bra for hønene, så da slaktet jeg de. Men, de har hatt en ganske fint liv frem til den tid. 

Hanekjøtt bruker du på samme måte som kylling og- hønsekjøtt og det er like godt! Brystkjøtt fra unghaner er like mørt som kyllingbryst- 

For mer info og masse kunnskap om høns og hønsehold, sjekk ut www.brubakkenoppdrett.no

Høns

Næringsinnhold per 100g kokt høns med skinn (8)

Vann

42

g

KJ

1585

kJ

Kcal

382

kcal

Fett

30,4

g

Mettede fettsyrer

8

g

Cis-enumettede fettsyrer

14,9

g

Cis-flerumettede fettsyrer

5,1

g

Kolesterol

103

mg

Protein

27,1

g

Salt

0,2

g

Vitamin A

55

RAE

Retinol

55

µg

Vitamin D

0,3

µg

Vitamin E

0,7

alfa-TE

Tiamin

0,16

mg

Riboflavin

0,25

mg

Niacin

9,1

mg

Vitamin B6

0,48

mg

Folat

9

µg

Vitamin B12

0,4

µg

Kalsium

25

mg

Jern

2,3

mg

Natrium

74

mg

Kalium

271

mg

Magnesium

25

mg

Sink

1,7

mg

Selen

14

µg

Kopper

0,2

mg

Fosfor

245

mg

Jod

6,3

µg

Næringsinnhold per 100g rå høns med skinn (8)

Vann

59

g

KJ

1095

kJ

Kcal

264

kcal

Fett

21

g

Mettede fettsyrer

5,5

g

Cis-enumettede fettsyrer

10,3

g

Cis-flerumettede fettsyrer

3,5

g

Omega-3

0,43

g

Omega-6

3,54

g

Kolesterol

71

mg

Protein

18,7

g

Salt

0,1

g

Vitamin A

38

RAE

Retinol

38

µg

Vitamin D

0,2

µg

Vitamin E

0,5

alfa-TE

Tiamin

0,11

mg

Riboflavin

0,17

mg

Niacin

6,3

mg

Vitamin B6

0,33

mg

Folat

6

µg

Vitamin B12

0,3

µg

Kalsium

17

mg

Jern

1,6

mg

Natrium

51

mg

Kalium

187

mg

Magnesium

17

mg

Sink

1,2

mg

Selen

10

µg

Kopper

0,14

mg

Fosfor

169

mg

Jod

4,3

µg

Næringsinnhold per 100g kokt høns filet uten skinn (8)

Vann

61

g

KJ

652

kJ

Kcal

154

kcal

Fett

1

g

Mettede fettsyrer

0,3

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,4

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,1

g

Omega-3

0,05

g

Omega-6

0,16

g

Kolesterol

91

mg

Protein

36,2

g

Salt

0,2

g

Vitamin A

13

RAE

Retinol

13

µg

Vitamin D

0,1

µg

Vitamin E

0,4

alfa-TE

Tiamin

0,12

mg

Riboflavin

0,25

mg

Niacin

9,4

mg

Vitamin B6

0,87

mg

Folat

10

µg

Vitamin B12

0,7

µg

Kalsium

12

mg

Jern

1,3

mg

Natrium

75

mg

Kalium

319

mg

Magnesium

33

mg

Sink

2

mg

Selen

16

µg

Kopper

0,2

mg

Fosfor

278

mg

Jod

0,7

µg

Kilder