Søk
Close this search box.

Hva mener jeg egentlig med rein mat?

Rein mat for meg, er mat du veit hva inneholder, hvor kommer fra, av gode råvarer som har reist kortest mulig og er skapt av folk som bryr seg om det de produserer, råvarer i sesong, helst økologisk eller biodynamisk og alltid bærekraftig, råvarer som tar hensyn til miljøet og har dyrevelferd i fokus. Mat som du har laga sjøl eller noen som bryr seg om det samme har lagd.

Forresten, hvis du lurte, på min Ringeriksdialekt, sier jeg rein og ikke ren, derav Rein Mat.

Etter min mening er veien til en sunt liv et variert kosthold. Dietter som forherliger en ting og fordømmer andre er for meg helt meningsløst, med mindre det er av medisinske årsaker selvsagt. Man ender med å slanke seg overvektig. Kortvarige løsninger har sjelden varige resultater og som regel er det livsstilsendring som må til. Noe som kanskje ikke trenger å være så vanskelig som det høres ut.

Det handler ikke om hva du spiser på ferie og i romjula, det handler om hva du spiser hver dag.

Jeg vil alltid heller ha hele skikkelige råvarer fremfor raserte lettprodukter hvor det meste av det gode med råvaren er fjernet og tilsatt kunstige subsitutter etterpå. Men det vil bli en egen artikkel.

Mat er glede.
Mat er næring.
Mat skal nytes.
Mat skal ikke kastes.

Litt av alt er for meg et vettug grunnlag. Du kan spise sjokolade, smør, kjøtt og ta deg et glass vin – og du kan spise bønner, kål, sei og blåbær.

Alt med måte! 

Salt og sukker er imidlertid et problem i dagens samfunn. Så fort du begynner å kutte ned på hel eller delvis prosessert mat vil du merke hvor mye salt som egentlig tilsettes i det du spiser, hvis du spiser noe igjen etter en periode med mindre saltinntak. Det er ganske spesielt, I dare you- prøv!

Fått deg dagens skudd med sukker? I dag er det så mye sukker overalt at jeg blir helt svimmel. Men jeg har det egentlig ganske lett fordi jeg liker ikke at ting er veldig søtt, da får jeg ikke til å spise det. Men er du en søtmoms, er verden blitt som et levende lys for en møll. Altså, trenger de å ha sjokolade på jernvarebutikken egentlig?

Sukker er avhengighetsskapende og sjelden godt for noe som helst. Før du sender en kritisk mail: Da snakker jeg om raffinert tilsatt sukker, og ikke naturlig sukkerarter som finnes i de fleste råvarer. Som med salt, tror jeg brutal avvenning er den eneste veien å gå med sukkeravhengighet. Man må kutte tilsatt sukker for å oppdage hvor mye sukker som tilsettes i alt mulig rart. Syltetøy og kaker; «nå med 80% mindre tilsatt sukker» – dette kan si noe om hvor mye det var i utgangspunktet da det etter reduksjon fortsatt er for mye. Men igjen, jeg ville heller spist reint rørsukker, honning eller lønnesirup fremfor kunstig søtning. Men dette og får bli en egen artikkel. 

Jeg mener man bør spise mye mindre kjøtt, men ikke slutte å spise kjøtt. Spis kjøtt fra dyr som har hatt en godt liv og har høyere kvalitet. Kjøttet vil være dyrere, men du betaler for høyere kvalitet og mindre fotavtrykk på miljøet. Kjøtt fra vilt og småskala produsenter du kjenner til, eller kan gjøre deg kjent med. 

Jeg mener man bør ha større fokus på å spise mye mer grønnsaker. Men ikke på en måte hvor man lager retter hvor du bare fjerner kjøttet og spiser grønnsakene, men retter hvor grønsakene er stjerna! Retten er grønnsaker og ingenting mangler.

Jeg mener man bør spise mer variert på fiskefronten. Torsken er ganske overbeskattet og oppdrettslaksen er etter min mening en økokatastrofe både for dyrevelferd og miljøet. Spis isteden mer for eksempel lange, lyr, lake, brosme, makrell, hyse, sild, sei, abbor, sik, gjedde, brasme! Se også etter MSC merket!

https://www.wwf.no/sj%C3%B8matguiden 

Spiser du bare gulrøtter eller bare pommes frites vil du dø av underernæring uansett. Vann trenger vi for å overleve, men drikker du for mye vann kan du bli alvorlig syk av vannforgiftning. For mye salt kan føre til høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og død. For lite salt kan føre til hjerteproblemer, hjerteinfarkt og død.  

https://forskning.no/mat-og-helse/forskere-krangler-om-hvor-mye-salt-som-er-sunt/1223932

Dette er rein mat for meg

Alt med måte.

Det handler ikke om hva du spiser på ferie og i romjula, det handler om hva du spiser hver dag.

Du kan være enig eller uenig med meg.

Men, jeg håper jeg kan gjøre deg enig…

Linker til mer informasjon

1. Bra side, begynn gjerne med denne sukkerartikkelen: http://www.weightymatters.ca/search/label/Sugar