Siden de begynte, har vi hver høst kjøpt en halv gris fra Nedre Skinnes gård. Med hovedfokus på dyrevelferd og bærekraft. De har nå sitt eget slakteri på gården slik at dyrene slipper stresset ved transport til slakt. Sau og gris av ypperste kvalitet. Det blir ikke bedre!
Herlige meieriprodukter, kjøtt og grønsaker. Melk på glassflasker gjør meg veldig glad! De selger i hvert fall som jeg er kjent med via REKO og www.dyrket.no
Ypperlig liten delikatesse butikk med særlig godt utvalg av lokale råvarer og egne bakevarer.
Ringvold botaniske
Fruktgård, hagesenter og gårdsutsalg. Herlig egne juicer. Stort utvalgt av førsteklasses råvarer fra lokale produsenter. Du finner de på Instagram, Facebook og https://www.ringvoldbotaniske.no/ og fysisk på Hønen på Ringerike.
«Økologisk Norge er en ideell medlemsorganisasjon som samler både bønder, bedrifter og vanlige forbrukere med interesse for økologisk mat og produkter, økologisk landbruk, miljø og helse. Vi er et fellesskap for alle som ønsker en bedre, sunnere og mer rettferdig verden.»
Få Ren Mat som er Økologisk Norges medlemsblad og Norges eneste økologiske mat- og livsstilsmagasin. Et nydelig blad med vakre bilder, artige oppskrifter og masse nyttig og interessant informasjon! Du finner de på Instagram, Facebook eller www.renmat.no
På Delås gård finner du Raymund og Camilla, med sine tre barn og mange dyr. De vever sammen familieliv, gårdsarbeid og driften på gården. De mener tid sammen, frisk natur og ekte mat er det viktigste som finnes. Gården drives helhetlig og på lag med naturen. Her går familielivet, matproduksjon og livet i kretsløpene hånd i hånd. Vi har fokus på selvberging, god ernæring og at alt henger sammen.
Camilla og Raymund er aktive på Instagram på kontoen delaasgard, hvor de bedriver aktiv folkeopplysning og er en sprudlende inspirasjonskilde. Du finner de på Instagram, Facebook og https://delasgard.no/ og fysisk i Skjeberg.
En inspirerende samling fra kjøkkenhager verden over.
Du finner de på Instagram og Facebook.
Marit Kolby
Ernæringsbiolog, høyskolelektor og forfatter. Bestselgende forfatter av både en kokebok og ‘Hva skal spise og når’. Aktiv i det offentlige ordskifte og ikke redd for å stille vanskelige spørsmål eller stille spørsmål ved etablerte sannheter. Ei dame med utrolig mye kunnskap og pågangsmot for å få endret et matsystem som er råttent.
Du finner henne på Instagram og Facebook hvor hun jevnlig inspirerer og opplyser om kosthold.
Gry Hammer
Hun er blogger, har nettbutikk med en rekke produkter, podcast med masse spennende gjester og har gitt ut en rekke bøker.
Anders Nordstad skriver, og holder foredrag om mat, politikk, makt og penger.
Han formidler komplisert innhold på en lett forståelig og særdeles underholdende måte. Han har flere tusen følgere på både Facebook og Instagram, hvor han kontinuerlig knuser myter og bedriver folkeopplysning av ypperste klasse.
Du finner han på Instagram og Facebook under Anders Nordstad blogg.
Den grønne skafferi
Bak det grønne skafferi finner du Maria Berg Hestad. Forfatter, foredragsholder og influenser. Du finner henne på Instagram, Facebook og på https://mariaberghestad.no/
Spiselig hage
Bak Spiselig hage finner du Dennis Asbjørnsen er en ung kar som elsker egendyrka mat fra hagen sin i Stavanger. Et levende bevis på at alle kan dyrke sin egen mat. Han gikk fra å være en typisk ungdom uten kunnskap om grønnsaksdyrking – til å kunne høste over 60 ulike spiselige vekster i hagen sin – samt være nesten selvforsynt med frukt og grønt året rundt. Han reiser i dag Norge rundt med foredrag og har gitt ut flere hagebøker.
Hvordan gjøre klesskapet bærekraftig? Følg disse driftige damene med redesign, hvordan sy, reparere og ta vare på dine egne klær.
Mening, mat og mot
En folkebevegelse om matsikkerhet, beredskap, forbrukermakt og et levende lokal samfunn. Arrangement kommer i stand etter initiativ og arbeid av lokale ildsjelder. Startet av Edel Urstad. Du finner info om konseptet på Instagram og Facebook.
Renvare
Et konsept som defineres på https://www.renvare.no/: «En renvare er en matvare som ikke er ultraprosessert. Renvarer er sannferdige produkter uten billigst mulig ingredienser og unødvendige tilsetningsstoffer. Renvare er det motsatte av ultraprosessert. Et synonym til det altfor verbose uttrykket «ikke ultraprosessert», og et samlebegrep for råvarer, ingredienser og prosesserte produkter.»
Litteratur
Fra hagens spiskammer og fra skogens spiskammer
Av Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley. Begge har nydelig design, litt nyttig informasjon om masse gøy i hage og natur!
Medisinplanter i Norge
Av Rolv Hjelmstad. Oppslagsverk jeg bruker flittig, et must hvis du er interessert i sanking. (se også www.rolv.no)
Wildcrafted fermentation and Wildcrafted vinagres
Av Pascal Baudar.
Bøkene kombinerer sanking og fermentering. Flott dypdykk for sanke- og fermenteringsentusiaster.
The art of fermentation
Av Sandor Katz.
En flott innføringsbok i fermenteringens verden. Han har også flere bøker som dypdykker i fermentering.
The Noma Guide to Fermentation
Av Rene Redzepi.
Fermentering på nerdenivå av en av de aller beste kokkene i verden.
Innsektenes planet og Skogen
Av Anne Sverderup Thygeson. Fantastiske bøker som er proppa full av kunnskap og humor, skrevet med en utrolig god formidlingsevne.
Ultra- processed people
Av Chris van Tulleken. Bare les den. Det er alt jeg har å si.
Hva skal vi spise og når?
Av Marit Kolby. En bok som har revolusjonert manges kosthold.
Barnematrevolusjonen
Av Maja Skogstad. Særlig relevant for alle med små barn.
Sacred Cow
Av Diana Rodgers. Knuser en rekke myter om beitedyr.
Podcast
Gry Hammer
Gry Hammer podcast, masse gode gjester fra starten av. Du finner den på Spotify.
Takk for maten podden
En podcast drevet av Kristoffer Torheim, som er en lidenskapelig formidler og podkastvert med stort engasjement for det norske matsystemet. Gjennom podkasten “Takk for maten” reiser han landet rundt for å snakke med bønder, ystere, kokker, matentusiaster, forskere og eksperter. Igjennom samtalene dekker han temaer som livet som bonde, hvordan maten vår blir produsert, lokalmat, matsikkerhet og bærekraft.
Kristoffers podcast anbefales på det sterkeste og du finner den på Spotify.
The market gardener
Podcast av J.M Fortier. Økologiske bønders fortellinger i Canada, men også andre steder. Meget inspiriene og kunnskapsrik. Du finner den på Spotify.
Real Organic Podcast
En utrolig inspiriene og kunnskapsrik podcast med gjester som er bønder, vitenskapsfolk, forfattere, aktivister, politikere, kokker osv. Du finner den på Spotify.
Leger om livet
Dr. Annette Drangeland står bak denne podcasten med en rekke interessante temaer og gjester. Du finner den på Spotify.
Dette er en samling sider jeg ønsker å anbefale. Jeg har ingen samarbeid med disse og lenkene er ikke for reklame å regne. Jeg ønsker kun å videreformidle produsenter og kunnskapsformidlere jeg kjenner til og synes er verdt å få med seg.