Søk
Close this search box.

Blåbær (Vaccinium myrtillus)

reinmat_bær_0002_Blåbær.jpg

Jeg elsker blåbær! De er fantastiske og gratis! De er proppfulle av antioksidanter, vitamin A, B og C, jern, magnesium, beta- karoten, kalium, kalsium. (2) Blåbær er bra mot diaré og har positive effekter på blodsukkeret, herunder gunstig for folk med sukkersyke.

Blåbæra er i lyngfamilien og vokser vilt de aller fleste steder det er skog og heier i Norge, og helt opp til 1700moh. (1) Du kan ikke ta feil av den når du skal plukke. Den er blåsvart hele bæra og fargen setter seg skikkelig på fingrene. Skinntryte (eller blokkebær) kan ligne, men lyngen er annerledes, bæra er hvite i fruktkjøttet, smaker nesten ingenting. (Skinntryte er også spiselig). 

Vi plukker alltid så mye blåbær vi orker om høsten og har frysern full hele vinteren. Rens blåbæra og fordel i porsjoner i glass eller frysposer å ha i fryseren. Ta opp når du vil til bakverk, smoothie, is og snacks. Jeg pleier stor sett alltid å ha et glass med blåbær i kjøleskapet (kun tint uten tilsatt søtning) til frokosten, supert på müsli eller i yoghurten. Hos oss er det er et must på høsten å få tørket en god porsjon blåbær, til snacks og müsli vinteren igjennom.

Blåbær

Næringsinnhold per 100 gram (2)

Vann

83

g

KJ

215

kJ

Kcal

51

kcal

Fett

0,9

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,1

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,5

g

Omega-3

0,16

g

Omega-6

0,24

g

Karbohydrat

7,5

g

Mono- og disakkarider

7,5

g

Kostfiber

4,6

g

Protein

1

g

Vitamin A

8

RAE

Beta-karoten

96

µg

Vitamin E

2

alfa-TE

Tiamin

0,03

mg

Riboflavin

0,01

mg

Niacin

0,7

mg

Vitamin B6

0,07

mg

Folat

31

µg

Vitamin C

12

mg

Kalsium

29

mg

Jern

0,4

mg

Kalium

122

mg

Magnesium

11

mg

Sink

0,3

mg

Kopper

0,11

mg

Fosfor

29

mg

Kilder

1. Medisinplanter i Norge – Helsebringede vekster i naturen, av Rolv Hjelmstad. Gyldaendal, 2, opplag 2013.