Søk
Close this search box.

Linser

(lens culinaris)

Grønne linser

Røde linser

Puylinser

Linser er ettårige planter i erteblomstfamilien og kommer i mange forskjellige farger, vi kjenner kanskje best til de røde og de grønne, men de finnes også i svart og gul. Linser er en genial og enkel råvare som nordmenn, sakte men sikkert får øynene opp for!

Det er noe forskjell i næringsinnhold, i de forskjellige typene men ikke svært store forskjeller. Alle linser er en svært god kilde til protein, kostfiber. Kokte linser inneholder masse folat, mangan, jern, fosfor, B- vitaminer, kobber, sink og magnesium. Linser inneholder store mengder sakte fordøyelig stivelse og lav glykemisk indeks som gjør det bra særlig bra for diabetikere å spise linser. (1)

Alle linsetypene har kortere koketid enn for eksempel bønner og erter og trenger ikke bløtlegging på forhånd, de bør imidlertid skylles god før koking. De skylles for å minske skumming ved koking og fjerne eventuelle urenheter. 

Linser antas å være en av de eldste dyrkede avlingene menneske har dyrka, helt tilbake til Mesopotamia 7000- 5000 år fvt. De største produsentene av linser i dag er Canada og India. Linser er billig og næringsrikt og brukes mye som et fast innslag i kosthold verden over, sørlig sør- vest Asia og Midtøsten. (1)

Linser

Næringsinnhold per 100 gram tørka røde linser (2)

Vann

8

g

KJ

1462

kJ

Kcal

346

kcal

Fett

2,2

g

Mettede fettsyrer

0,4

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,5

g

Cis-flerumettede fettsyrer

1,1

g

Omega-3

0,25

g

Omega-6

0,89

g

Karbohydrat

52,3

g

Stivelse

47,6

g

Kostfiber

10,8

g

Protein

23,9

g

Vitamin A

3

RAE

Beta-karoten

35

µg

Tiamin

0,51

mg

Riboflavin

0,11

mg

Niacin

1,5

mg

Vitamin B6

0,4

mg

Folat

204

µg

Vitamin C

2

mg

Kalsium

48

mg

Jern

7,4

mg

Natrium

7

mg

Kalium

668

mg

Magnesium

59

mg

Sink

3,6

mg

Kopper

1,3

mg

Fosfor

294

mg

 

Næringsinnhold per 100 g tørka grønne linser (2)

Vann

11

g

KJ

1297

kJ

Kcal

307

kcal

Fett

2

g

Mettede fettsyrer

0,2

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,3

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,8

g

Omega-3

0,17

g

Omega-6

0,62

g

Karbohydrat

41,6

g

Stivelse

40,5

g

Mono- og disakkarider

1,1

g

Kostfiber

11,2

g

Protein

25,1

g

Vitamin A

5

RAE

Beta-karoten

60

µg

Vitamin E

0,3

alfa-TE

Tiamin

0,41

mg

Riboflavin

0,27

mg

Niacin

2,2

mg

Vitamin B6

0,93

mg

Folat

110

µg

Kalsium

71

mg

Jern

11,1

mg

Natrium

12

mg

Kalium

940

mg

Magnesium

110

mg

Sink

3,9

mg

Selen

105

µg

Kopper

1,02

mg

Fosfor

350

mg

Jod

5,7

µg

Kilder