Søk
Close this search box.

Egg

Matgrupper_meieri_0000_Egg.jpg

Egg kommer i et utrolig fargespekter.

Egg er noe av det beste denne familien vet om, både de på to bein og de på fire bein. Å skaffe oss egne høner i hagen er noe av de mest berikende vi har gjort. Jeg ville anbefale alle med mulighet til å ha noen høner selv. Det er lite som slår det å hente nylagte varme egg om formiddagen og være selvforsynt med egg. Ikke bare er de eggeprodusenter, men det er også utrolig underholdene, lettholdte og sosiale dyr. Vi har ikke kjøpt egg i butikken på flere år.

Egg er blant de rikeste av våre matvarer i innhold av viktige mineraler og vitaminer, og inneholder alle næringsstoffene vi trenger med unntak av vitamin C. Egg er videre en god kilde til jern, sink, vitamin B12, selen, jod og vitamin D. I tillegg inneholder egg betydelige mengder folat, vitamin A og vitamin E. (1)

Egg er holdbare i månedsvis hvis de oppbevares kaldt, og datostemplinga på kartongen du har kjøpt kan du bare glemme. Tro meg, du kjenner det om egget er dårlig hvis du knekker et egg som har takka for seg! 

Egg kommer i et utrolig fargespekter. Fargene kommer fra pigmenter som avsettes nå eggeskallet lages. Man kan se på hønas ørestein til en viss grad hvilken farge eggene de legger vil ha. Det er altså ikke nødvendigvis sånn at brune høner legger brune egg. Vår ene høne er grå og hun legger de vakreste turkise egg. (2) 

Egg

Næringsinnhold per 100 gram (3)

Vann

76

g

KJ

620

kJ

Kcal

149

kcal

Fett

10,6

g

Mettede fettsyrer

3

g

Cis-enumettede fettsyrer

4

g

Cis-flerumettede fettsyrer

2,1

g

Omega-3

0,17

g

Omega-6

1,92

g

Kolesterol

319

mg

Karbohydrat

0,3

g

Mono- og disakkarider

0,3

g

Protein

13

g

Salt

0,4

g

Vitamin A

175

RAE

Retinol

175

µg

Vitamin D

2,5

µg

Vitamin E

5,1

alfa-TE

Tiamin

0,08

mg

Riboflavin

0,39

mg

Vitamin B6

0,14

mg

Folat

67

µg

Vitamin B12

1,2

µg

Kalsium

54

mg

Jern

2

mg

Natrium

145

mg

Kalium

140

mg

Magnesium

13

mg

Sink

1,4

mg

Selen

21

µg

Kopper

0,07

mg

Fosfor

205

mg

Jod

34,4

µg

Kilder

1. Svihus, Birger. (2019, 3. januar). egg – matvare. I Store norske leksikon. Hentet 28. februar 2020 fra https://snl.no/egg_-_matvare