Søk
Close this search box.

Yoghurt

Matgrupper_meieri_0001_Yogurt.jpg

Yoghurt har en rik bakteriekultur som er god for magen.

Yoghurtens opprinnelse er ukjent, men man tror den ble oppfunnet i Mesopotamia rundt 5000 fvt. (1) I eldgamle indiske tekster fremgår det at kombinasjonen av yoghurt med honning ble ansett som «mat for gudene». (2)

Yoghurt er en type syrnet melk som opprinnelig trolig var melk som ble sur under nomadenes vandring på steppene i Asia og landene på Balkan. I dag fremstilles yoghurt av pasteurisert melk tilsatt en spesiell startkultur av melkesyrebakterier. (3) Den er tyktflytende, lettfordøyelig og sunn dersom den ikke er tilsatt sukker og andre stoffer.

Yoghurt er rik på vitamin B12 og riboflavin og er en moderat kilde til protein, magnesium, kalium, kalsium, natrium, fosfor og selen. Samtidig er det grunn til å tro at en levende bakteriekultur er godt for mage og tarmsystemet. 

Yoghurt brukes i søtt og salt, kald og varm.

Yoghurt

Næringsinnhold per 100 gram (4)

Vann

86

g

KJ

292

kJ

Kcal

70

kcal

Fett

3,4

g

Mettede fettsyrer

2,2

g

Trans-umettede fettsyrer

0,1

g

Cis-enumettede fettsyrer

1,1

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,1

g

Omega-3

0,02

g

Omega-6

0,06

g

Kolesterol

10

mg

Karbohydrat

5,6

g

Mono- og disakkarider

5,6

g

Protein

4,1

g

Salt

0,1

g

Vitamin A

15

RAE

Retinol

13

µg

Beta-karoten

18

µg

Vitamin E

0,1

alfa-TE

Tiamin

0,05

mg

Riboflavin

0,17

mg

Niacin

0,1

mg

Vitamin B6

0,04

mg

Folat

4

µg

Vitamin B12

0,5

µg

Kalsium

160

mg

Jern

0,1

mg

Natrium

50

mg

Kalium

221

mg

Magnesium

15

mg

Sink

0,6

mg

Selen

2

µg

Fosfor

114

mg

Jod

18,5

µg

Kilder

1. Tribby D (2009). “Yogurt”. In Clark C, et al. (eds.). The Sensory Evaluation of Dairy Products. Springer Science & Business Media. p. 191. ISBN 9780387774084.

2. Batmanglij, Najmieh (2007). A Taste of Persia: An Introduction to Persian Cooking. I.B.Tauris. p. 170. ISBN 978-1-84511-437-4.

3. Yoghurt. (2019, 16. desember). I Store norske leksikon. Hentet 28. februar 2020 fra https://snl.no/yoghurt