Søk
Close this search box.

Hjerteskjell

(Cardiidae)

På Store norske leksikon kan du lese at: “Hjerteskjell er en familie av muslinger i underklassen Heterodonta. De lever gjerne på grunt vann fra tidevannssonen, men også på større dyp. Det finnes mellom 100 og 200 arter av hjerteskjell på verdensbasis. Tidligere ble de kalt hjertemuslinger.” (1) De vanligste langs vår kyst og i nordsjøen er vanlige hjerteskjell/ saueskjell eller pigget hjerteskjell som blir et par centimeter større.

Hjerteskjell bor nedi sanda og mudder.

Hjerteskjell er utrolig næringsrike, de er proteinrike, en god kilde til gode karbohydrater og jern, vitamin B12. (2)

 På italiensk heter hjerteskjell vongole, derav spaghetti vognole som er en italiensk pasta klassiker med dampa hjerteskjell, aromater med spaghetti. Hjerteskjell er perfekt dampa med aromater og hvitvin, i suppe/ gryte/ curry, de kan grilles, gratineres og kokes.

Hjerteskjell har naturlig saltsmak i en fin kombinasjon med naturlig sødme. De er litt fastere i konsistensen enn blåskjell.

Kilder

1. Sømme, Lauritz S.: hjerteskjell i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 18. mars 2024 fra https://snl.no/hjerteskjell