“I throw the apple at you, and if you are willing to love me, take it and share your girlhood with me; but if your thoughts are what I pray they are not, even then take it, and consider how short-lived is beauty.” Platon, Epigram VII
Epler er i rosefamilien og det finnes en rekke typer fra nytteplanter til prydplanter og det finnes mer enn 7500 sorter. I 2017 var verdens produksjon av epler på 81, 3 millioner tonn og Kina stod for over halvparten av produksjonen. Eplet vi kjenner i dag stammer fra vill epler fra sentral Asia. (1)
Epler har en sentral rolle i historien isom både kulturelle og religiøse symboler. I norrøn mytologi var epler feks et symbol på fruktbarhet. I gresk mytologi var eplet hellig for Afrodite, og ved å kaste et eple til noen eklærte man sin kjærlighet. Noen har kanskje fått med seg at epler også er nevnt i kristen mytologi. (1)
Et rått eple inneholder 86% vann og kostfiber. Det er så godt som null fett og protein, marginale mengder næringsstoff, men litt E- vitamin. (2)
Epler er utrolig allsidige, de kan være søte, syrlige, faste, melne, de kan spises rå, kokes, bakes, stekes, tørkes, brukes i søtmat og salt mat. Vi har så godt som alltid epler i hus, og tørker alltid epler om høsten for å ha som snaks utover høsten. Jeg bruker også eplejuice i veldig stor grad til å søte for eksempel syltetøy og hermetikk.
Næringsinnhold per 100 gram (2)
Vann | 86 | g |
KJ | 199 | kJ |
Kcal | 47 | kcal |
Fett | 0,1 | g |
Omega-3 | 0,01 | g |
Omega-6 | 0,03 | g |
Karbohydrat | 10 | g |
Stivelse | 0,1 | g |
Mono- og disakkarider | 9,9 | g |
Kostfiber | 2,5 | g |
Protein | 0,3 | g |
Vitamin A | 1 | RAE |
Retinol | 0 | µg |
Beta-karoten | 11 | µg |
Vitamin E | 0,4 | alfa-TE |
Tiamin | 0,02 | mg |
Riboflavin | 0,01 | mg |
Niacin | 0,2 | mg |
Vitamin B6 | 0,05 | mg |
Folat | 1 | µg |
Vitamin C | 10 | mg |
Kalsium | 5 | mg |
Jern | 0,1 | mg |
Kalium | 133 | mg |
Magnesium | 5 | mg |
Kopper | 0,04 | mg |
Fosfor | 12 | mg |
Jod | 2 | µg |