Søk
Close this search box.

Eple

(malus domestica)

“I throw the apple at you, and if you are willing to love me, take it and share your girlhood with me; but if your thoughts are what I pray they are not, even then take it, and consider how short-lived is beauty.” Platon, Epigram VII

Epler er i rosefamilien og det finnes en rekke typer fra nytteplanter til prydplanter og det finnes mer enn 7500 sorter. I 2017 var verdens produksjon av epler på 81, 3 millioner tonn og Kina stod for over halvparten av produksjonen. Eplet vi kjenner i dag stammer fra vill epler fra sentral Asia. (1)

Epler har en sentral rolle i historien isom både kulturelle og religiøse symboler. I norrøn mytologi var epler feks et symbol på fruktbarhet. I gresk mytologi var eplet hellig for Afrodite, og ved å kaste et eple til noen eklærte man sin kjærlighet. Noen har kanskje fått med seg at epler også er nevnt i kristen mytologi. (1)

Et rått eple inneholder 86% vann og kostfiber. Det er så godt som null fett og  protein, marginale mengder næringsstoff, men litt E- vitamin. (2)

Epler er utrolig allsidige, de kan være søte, syrlige, faste, melne, de kan spises rå, kokes, bakes, stekes, tørkes, brukes i søtmat og salt mat.  Vi har så godt som alltid epler i hus, og tørker alltid epler om høsten for å ha som snaks utover høsten. Jeg bruker også eplejuice i veldig stor grad til å søte for eksempel syltetøy og hermetikk.

Eple

Næringsinnhold per 100 gram (2)

Vann

86

g

KJ

199

kJ

Kcal

47

kcal

Fett

0,1

g

Omega-3

0,01

g

Omega-6

0,03

g

Karbohydrat

10

g

Stivelse

0,1

g

Mono- og disakkarider

9,9

g

Kostfiber

2,5

g

Protein

0,3

g

Vitamin A

1

RAE

Retinol

0

µg

Beta-karoten

11

µg

Vitamin E

0,4

alfa-TE

Tiamin

0,02

mg

Riboflavin

0,01

mg

Niacin

0,2

mg

Vitamin B6

0,05

mg

Folat

1

µg

Vitamin C

10

mg

Kalsium

5

mg

Jern

0,1

mg

Kalium

133

mg

Magnesium

5

mg

Kopper

0,04

mg

Fosfor

12

mg

Jod

2

µg

Kilder