Søk
Close this search box.

Gulrot

(Daucus carota)

Matgrupper_Grønnsaker_0001_Gulerøtter.jpg

Gulrøtter er en god kilde til A-vitamin.

Gulrot er en viktig kilde til betakaroten som omdannes til A- vitamin i kroppen og inneholder C vitamin, kostfiber og kalium. 

Gulrota er i skjermplantefamilien. Gulrot kommer i lang, kort, butt, rund lilla, gul, oransje og hvit. Gulrota er relativ hardfør, og frøene kan sås så fort jorda kan bearbeides og selve gulrota kan stå å jorda utover høsten og vintern. (1)

På store norske leksikon kan man finne følgende interesante poeng fra gulrotas historie. «Gulrot har vært dyrket i over 2000 år. I Norge er den kjent fra omtrent 1660. Gulrot har vært brukt i folkemedisinen som råd mot mark hos småbarn. I Trøndelag var kandissukker i en uthulet gulrot et middel mot kikhoste. I Nittedal ble finhakket gulrot brukt til omslag på brannsår.» (2)

Gulrot

Næringsinnhold per 100 gram (3)

Vann

89

g

KJ

152

kJ

Kcal

36

kcal

Fett

0,1

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,1

g

Omega-6

0,07

g

Karbohydrat

6,7

g

Stivelse

0,2

g

Mono- og disakkarider

6,5

g

Kostfiber

2,6

g

Protein

0,7

g

Salt

0,1

g

Vitamin A

437

RAE

Beta-karoten

5250

µg

Vitamin E

0,6

alfa-TE

Tiamin

0,05

mg

Riboflavin

0,02

mg

Niacin

0,8

mg

Vitamin B6

0,05

mg

Folat

15

µg

Vitamin C

4

mg

Kalsium

28

mg

Jern

0,3

mg

Natrium

32

mg

Kalium

298

mg

Magnesium

12

mg

Sink

0,3

mg

Kopper

0,05

mg

Fosfor

29

mg

Jod

3

µg

Kilder

1. Kjøkkenhage, s. 54- 55 av Kirsty Mckinnon, av Vigmostad & Bjørke AS 2011.

2. https://snl.no/gulrot