Gulrøtter er en god kilde til A-vitamin.
Gulrot er en viktig kilde til betakaroten som omdannes til A- vitamin i kroppen og inneholder C vitamin, kostfiber og kalium.
Gulrota er i skjermplantefamilien. Gulrot kommer i lang, kort, butt, rund lilla, gul, oransje og hvit. Gulrota er relativ hardfør, og frøene kan sås så fort jorda kan bearbeides og selve gulrota kan stå å jorda utover høsten og vintern. (1)
På store norske leksikon kan man finne følgende interesante poeng fra gulrotas historie. «Gulrot har vært dyrket i over 2000 år. I Norge er den kjent fra omtrent 1660. Gulrot har vært brukt i folkemedisinen som råd mot mark hos småbarn. I Trøndelag var kandissukker i en uthulet gulrot et middel mot kikhoste. I Nittedal ble finhakket gulrot brukt til omslag på brannsår.» (2)
Næringsinnhold per 100 gram (3)
Vann | 89 | g |
KJ | 152 | kJ |
Kcal | 36 | kcal |
Fett | 0,1 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,1 | g |
Omega-6 | 0,07 | g |
Karbohydrat | 6,7 | g |
Stivelse | 0,2 | g |
Mono- og disakkarider | 6,5 | g |
Kostfiber | 2,6 | g |
Protein | 0,7 | g |
Salt | 0,1 | g |
Vitamin A | 437 | RAE |
Beta-karoten | 5250 | µg |
Vitamin E | 0,6 | alfa-TE |
Tiamin | 0,05 | mg |
Riboflavin | 0,02 | mg |
Niacin | 0,8 | mg |
Vitamin B6 | 0,05 | mg |
Folat | 15 | µg |
Vitamin C | 4 | mg |
Kalsium | 28 | mg |
Jern | 0,3 | mg |
Natrium | 32 | mg |
Kalium | 298 | mg |
Magnesium | 12 | mg |
Sink | 0,3 | mg |
Kopper | 0,05 | mg |
Fosfor | 29 | mg |
Jod | 3 | µg |
1. Kjøkkenhage, s. 54- 55 av Kirsty Mckinnon, av Vigmostad & Bjørke AS 2011.
2. https://snl.no/gulrot