Søk
Close this search box.

Kepaløk

(Allium cepa)

reinmat__0000_Kepaløk2.jpg

Kepaløk stammer fra Asia, og er en av de aller første kultiverte vekster og kom muligens til Europa via romerne. Kepaløk kan være hvit, brun, purpur eller rød, avhengig av sort. (1)

Løken brukes i all slags matlaging verden over. 

Den viktigste ingrediensen i rå kepaløk er en eterisk olje med svovelforbindelser (bl.a. allicin og alliin) som virker kraftig antiseptisk. Kepaløk inneholder også triterpener, flavonoider, fenolsyrer, steroler, saponiner, sukkerstoffer, vitaminer og mineraler. (2)

Obs! Løk er giftig for hund, katt og kveg! 

Kepa løk kan være; appetittvekkende, fordøyelsesstimulerende, magestyrkende, galledrivende, blodsukkersenkende, urindrivende, utrensende, blodrensende, kolesterolsenkende, blodtrykksenkende, søvndyssende, antiseptisk, antibakteriell, sopphemmende, middel mot innvollsorm, slimløsende, krampeløsende, febersenkende, blodfortynnende, antikoagulerende, hindrer sammenklumping av blodplater, betennelseshemmende, smertelindrende, antimutagen, antioksidant, antiastmatisk og antiallergisk. (3)

Kepa løk kan benyttes ved følgende sykdommer eller helseplager; Aldersbetingede forandringer i blodårene, mangel på appetitt, luft i magen, infeksjoner i fordøyelsessystemet, magetarmkatarr, innvollsorm, kronisk forstoppelse, blodpropp, diabetes, vann i kroppen, nyregrus, leddbetennelse, urinsyregikt, revmatisme, luftveisinfeksjoner, forkjølelse, influensa, sår hals, tett nese, bihulebetennelse, hoste, bronkitt, bronkialastma, strupekatarr, insektstikk, hudsykdommer, skader, skrammer, byller, øreverk, tannverk, migrene, fregner, fotsopp, skallethet og skjørbuk

Funfacts:  Løk har blitt brukt for å fjerne fregner, og løksaft gnidd inn i huden blir sagt å fremme veksten av hår, og kan være et middel mot skallethet. Raspet løk kan brukes som omslag på frostknuter og fotsopp, og hodepine og migrene kan lindres ved å legge rå løk på pannen. Løksaft kan brukes for å skremme bort insekter. Sprøyting med en kraftig urtete laget av opphakket løk sies å styrke motstandskraften hos andre planter mot sykdommer og parasitter. Plantesaft fra kepaløk kan brukes som beskyttelse mot rust, og til polering av kobber og glass. (4)

Tips; det du kutter av løken i toppen og bunn, samt skallet kan brukes i kraft eller i baser i supper hvis du skal sile av væsken.

Alltid ha løk.  Dersom du er heldig å har spisskammers eller kjeller, kan løken lagres i månedsvis mørkt og tørt og kjølig.

Obs! Alle løksortene trekker fuktighet fra andre frukt og grønnsaker den lagres med. Så for å unngå unnødig rask forråtnelse av andre lagrede frukt og grønnsaker, bør løken få lagres alene.

Kepaløk

Næringsinnhold per 100 gram (5)

Vann

88

g

KJ

135

kJ

Kcal

32

kcal

Fett

0,1

g

Omega-6

0,01

g

Karbohydrat

5,7

g

Mono- og disakkarider

5,7

g

Kostfiber

2

g

Protein

1,1

g

Vitamin E

0,2

alfa-TE

Tiamin

0,05

mg

Riboflavin

0,02

mg

Niacin

0,2

mg

Vitamin B6

0,08

mg

Folat

18

µg

Vitamin C

6

mg

Kalsium

21

mg

Jern

0,4

mg

Natrium

2

mg

Kalium

201

mg

Magnesium

11

mg

Sink

0,2

mg

Kopper

0,05

mg

Fosfor

38

mg

Jod

3

µg

Kilder

1. ‘Kjøkkenhagen’ av Kirsty Mckinnon, Vigmostad & Bjørke AS 2011

2. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alli_cep.htm

3. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alli_cep.htm

4. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alli_cep.htm