Søk
Close this search box.

Potet

(Solanum tuberosum)

reinmat_artikkel_Poteter.jpg

Poteter, en god kilde til sunne karbohydrater

Potet er fantastisk! Det er en god kilde til sunne karbohydrater, alle ni essensielle aminosyrer vitamin B, C, protein, kalium, kostfibre og folat. Poteten inneholder nesten alle vitaminer og næringsstoffer du trenger, med unntak av vitamin A og D. Poteten har tidligere fått et ufortjent dårlig rykte som usunn, men poteter er heldigvis blitt frikjent og annerkjent som sunt! 

Poteten er i søtvierfamilien. Hele potetplanten, bortsett fra potetknollen er giftig. Dersom poteten blir utsatt for sollys og skallet blir grønt blir den giftig da nervegifta solanin utvikles og da hjelper det heller ikke å koke poteten. Du skal ikke spise grønne poteter. (1)

Potet er den tredje viktigste matplanten i verden, og er den matplanten som dyrkes i flest land i verden. Poteter kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Sør-Amerika og har blitt dyrket i hvert fall i ca. 3000 år. Noen forskere anslår imidlertid at poteten har vært dyrket i Sør- Amerika i 4000 til 7000 år. (3) 

Det finnes 151 kjente typer ville poteter. De finnes fra sørvest USA til sør Chile og de flest typer er å finne i Peru og Bolivia. Villpotet finnes i alt fra ørken til kyst, dalfører og til høyder på 4200 moh. De kommer i alle former, fasonger og farger. (2)

Poteten kom til Europa første gang ca. 1550, via de spanske “conquistadores” som tok med seg potetknoller tilbake til sitt hjemland etter plyndring i Sør- Amerika. Poteten inneholder mye vitamin C, og var bra for sjøfolkene da det hjalp mot sjørbuk. (3) 

Spiser du et par poteter med skallet på daglig får du dekket hele behovet for C- vitamin! (1)

Poteten kom til Norge i ca 1750. Poteter ble dyrket fra 1760-årene. Prester og andre embetsmenn gikk i spissen og oppmuntret til potetdyrking. Hans Nielsen Hauge fikk tittelen “potetprest” da han reiste rundt i Norge og forkynte potetens velsignelser ved siden av sitt kristne budskap. Poteten er lett å dyrke og er lite kravstor. Poteter har vært veldig viktig for norsk kosthold, i så stor grad at mange tror at lite er norskere enn poteten, og hylles selv av Knut Hamsun i Markens Grøde som en «makeløs Frugt». (3) 

Ellers anbefaler jeg dere å sjekke ut
https://www.renmat.no/artikler/2017/poteten-en-livredder

Kilder

3. Kilde: Holtet, Einar Kr.. (2019, 20. oktober). potet. I Store norske leksikon. Hentet 3. mars 2020 fra https://snl.no/potet

4. Kjøkkenhage, s. 60 av Kirsty Mckinnon, av Vigmostad & Bjørke AS 2011.