Rabarbra er egentlig en grønnsak, men brukes som frukt. Den er i slireknefamilien. (1) Rabarbra er flerårig og super å ha i kjøkkenhagen. Det er kun stilken som brukes, bladene er ikke spiselige. Rabarbra elsker masse sol, næring og godt drenert jord.
Rabarbra er svært kalorifattig, men rik på A-, B- og C-vitaminer, og kalium, kalsium, jern og magnesium.
Den inneholder mye oksalsyre, som blant annet gjør den syrlig. Før sa man at man ikke kunne spise rabarbraen etter St. Hans, det er bare tull – den eneste som skjer er at jo eldre og større planten er jo mer oksalsyre inneholder den, så det er en fordel å høste mindre stilker og ikke la de bli for store utover sommeren.
Når du skal høste av rabarbraen din, ikke skjær av stilkene – vri lett og napp den løs. Dette er så du unngår sårflate på planta som det kan gå bakterier eller råte i.
Rabarbra kan du bruke til salt og søtt; kaker, pai, suppe, syltetøy, iskrem, chutney, sylting og mer til!
Rabarbra har vært brukt som medisinplante i tusenvis av år, til å blant annet kurere feber og som pestmedisin. Rabarbra er avførende, styrkende, bakteriehemmende, øker utskillelse av galle og har parasittdrepende virkning. (2)
1. https://snl.no/rabarbra
2. https://www.nrk.no/livsstil/derfor-bor-du-spise-rabarbra-1.5740721