Søk
Close this search box.

Emmer

(Triticum turgidumer)

Matgrupper_Korn_0002_Emmer.jpg

Emmer er et urkorn, og er forløpern til spelt. Emmer er svært næringsrikt og innholder mye fiber og har mykere glutenstruktur en feks hvete. Emmer har en karakteristisk nøtteaktig smak og gir et mørkere brød. 

Vill emmer er funnet tilbake i 9600 fvt. i Levanten. Emmer kom til Europa rundt ca. 6500 fvt. (1)

På norsk urkorn, kan du lære at: «Det er, i likhet med enkorn, et hardt korn som trenger forholdsvis lang hevetid, og egner seg derfor svært godt til gamle bakemetoder som kaldheving og surdeig. Emmer har en nøtteaktig aroma, og gir et relativt mørkt brød. Det egner seg godt både til grovt brød, mørdeiger, søt gjærbakst og kaker.

Emmer tåles godt av folk flest, og blir ofte brukt av mennesker med fordøyelsesproblemer, hveteintoleranse / glutenintoleranse. NB! Emmer anbefales ikke til de med cøliaki og hveteallergi.» (2)

I en artikkel i Økologisk Norges magasin Ren Mat finner du følgende om urkorn: «Emmer og de andre sortene vi kaller urkorn er en gruppe korn som har gått gjennom mindre genetisk utvikling enn for eksempel ris, mais og mange andre hvetevarianter. Selektiv avl er en stor del av landbrukets utvikling og innovasjon, både i planter og dyr. Gamle korn blir domestisert for deretter å bli integrert i moderne matproduksjon. Likevel har urkorn en annen historie enn de andre kornsortene.» (3)

Emmer

Næringsinnhold per 100 gram (2)

Emmer (helkorn, finmalt og grovmalt mel)

Næringsinnhold:

Per 100g

Energi

1424 kJ / 337 kcal

Fett

3,24 g

Herav mettede fettsyrer

0,62 g

Karbohydrater

62,0 g

Herav sukkerarter

0,72 g

Protein

13,6 g

Salt

0,00g

Siktet Emmer

Næringsinnhold:

Per 100g

Energi

1449 kJ / 342 kcal

Fett

2,53 g

Herav mettede fettsyrer

0,49 g

Karbohydrater

67,5 g

Herav sukkerarter

0,53 g

Protein

12,8 g

Salt

0,00g

Kilder