Speltmel kan brukes i stedet for hvetemel til.....alt.
Spelt er et urkorn i gressfamilien og regnes som opphavet til den moderne hveten. Det er gjort funn som tyder på at spelt har vært dyrket i Norden i minst 4500 år. Arkeologer har gjort funn i Kaukasus regionen, nordøst for Svartehavet som tyder på at at spelt ble kultivert så langt tilbake som 5000 år fvt.
Økologisk landbruk har fått spelt tilbake på kartet de siste to tiårene, da dyrking av spelt krever mindre gjødsling og er mer mostandsdykig og rubust mot sykdommer og skadedyr. (1)
Spelt har god smak og høy næringsverdi. Spelt har gode og fleksible bakeegenskaper, og kan erstatte vanlig hvete på alle områder. Spelt kan ofte brukes av de som har gultenintoleranser, da spelt har mykere gluten og et lavere innhold av tungtfordøyelige karbohydrater (fruktaner). (2)
Spelt har et høyt innhold av blant annet. jern, protein, enumettede fettsyrer, fiber og mineraler som kalsium, fosfor, magnesium og sink.
Hjemme hos oss bruker vi speltmel til alt. Det være seg til julekaker, brun saus eller brød.
Maud Astrid Amundsen
Næringsinnhold per 100 gram (2)
Energi
Fett
Herav mettede fettsyrer
Karbohydrater
Herav sukkerarter
Proteiner
Salt
1464 kJ/ 347 kcal
3,19 g
0,61 g
61,7 g
0,89 g
13,4 g
0,00 g
Næringsinnhold per 100 gram (2)
Energi
Fett
Herav mettede fettsyrer
Karbohydrater
Herav sukkerarter
Proteiner
Salt
1498 kJ/ 353 kcal
1,9 g
0,44 g
71,4 g
0,49 g
11,3 g
0,00 g