Navnet som vi kjenner det kommer fra sanskrit «srngaveram» som betyr hornete rot. (1)
Ingefær er en fleråring urt i ingefærfamilien med gule blomster, som opprinnelig man er usikker på hvor faktisk kommer fra da den ikke finnes vill, men majoriten i dag produseres i sørøst Asia. (1) Det er plantens rhizom eller jordstengel vi kjenner som krydder. (2) Ingefær er full av antioksidanter, vitaminer, mineraler, kostfiber og gode karbohydrater. Blant annet et svært høyt innhold av kostfiber og kalium, samt kalsium, kobber, magnesium, fosfor,vitamin E og B6. (9)
Ingefær er meget allsidig og brukes til søtt og salt, innvortes og utvortes, både fersk, tørket, syltet, fermentert, kandisert og som eterisk olje.
Fun fact: Før i tiden var ingefær et svært lukrativ krydder og det var sentralt i handelen mellom India og det romerske imperiet. På tretten- og fjortenhundretallet var ett pund med ingefær like mye verdt som et sau! (1)
Ingefær har blitt brukt i asiatisk folkemedisin i tusenvis av år. Det er lite omstridt at et jevnlig inntak av ingefær kan ha en rekke helsemessige fordeler.
Forskning viser at daglig inntak av ingefær reduserer anstrengelsesutløst muskelsmerte, typisk etter trening, med 25%. (3) Ingefær påvirker både engeriforbruket vårt og appetitten. Ingefær kan være bra for kroppens metabolisme. (4) Ingefær er kvalmedempende. (5) Studier viser også at ingefær virker lovende i behandlingen av bakteriell diaré. (6) Ingefær kan virke svakt blodfortynnende. (7)
Ingefær har betennelsesdempende egenskaper og kan være fordelaktig å innta for blant annet revmatikere. Dette er trolig på grunn av høyt innhold av gingeroler og shogaoler som anses å være betennelsesdempende stoffer. (8)
Hver gang jeg kjenner en svak murring i halsen med tendenser til sår hals, lager jeg en stor kopp te av masse ingefær, honning og sitron. Det lindrer alltid og jeg er aldri forkjøla. Jeg har alltid fersk ingefær i kjøleskapet og tørr i skapet!
Næringsinnhold per 100 gram ingefær (9)
Vann | 79 | g |
KJ | 212 | kJ |
Kcal | 50 | kcal |
Fett | 0,8 | g |
Mettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,2 | g |
Omega-3 | 0,03 | g |
Omega-6 | 0,12 | g |
Karbohydrat | 8,1 | g |
Stivelse | 6,4 | g |
Mono- og disakkarider | 1,7 | g |
Kostfiber | 2 | g |
Protein | 1,8 | g |
Vitamin E | 0,3 | alfa-TE |
Tiamin | 0,02 | mg |
Riboflavin | 0,03 | mg |
Niacin | 0,8 | mg |
Vitamin B6 | 0,16 | mg |
Folat | 11 | µg |
Vitamin C | 5 | mg |
Kalsium | 16 | mg |
Jern | 0,6 | mg |
Natrium | 13 | mg |
Kalium | 415 | mg |
Magnesium | 43 | mg |
Sink | 0,3 | mg |
Selen | 1 | µg |
Kopper | 0,23 | mg |
Fosfor | 34 | mg |
Jod | 0,5 | µg |
Næringsinnhold per 100g malt ingefær:
Vann | 10 | g |
KJ | 1442 | kJ |
Kcal | 342 | kcal |
Fett | 4,2 | g |
Mettede fettsyrer | 2,6 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,5 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,9 | g |
Omega-3 | 0,22 | g |
Omega-6 | 0,71 | g |
Karbohydrat | 60 | g |
Stivelse | 40,2 | g |
Mono- og disakkarider | 19,8 | g |
Kostfiber | 14,1 | g |
Protein | 9 | g |
Salt | 0,1 | g |
Vitamin A | 1 | RAE |
Beta-karoten | 18 | µg |
Tiamin | 0,05 | mg |
Riboflavin | 0,17 | mg |
Niacin | 9,6 | mg |
Vitamin B6 | 0,63 | mg |
Folat | 13 | µg |
Vitamin C | 1 | mg |
Kalsium | 114 | mg |
Jern | 19,8 | mg |
Natrium | 27 | mg |
Kalium | 1320 | mg |
Magnesium | 214 | mg |
Sink | 3,6 | mg |
Selen | 56 | µg |
Kopper | 0,48 | mg |
Fosfor | 168 | mg |
Jod | 0,5 | µg |