Søk
Close this search box.

Ingefær

(Zingiber officinale)

Navnet som vi kjenner det kommer fra sanskrit  «srngaveram» som betyr hornete rot. (1)

Ingefær er en fleråring urt i ingefærfamilien med gule blomster, som opprinnelig man er usikker på hvor faktisk kommer fra da den ikke finnes vill, men majoriten i dag produseres i sørøst Asia.  (1) Det er plantens rhizom eller jordstengel vi kjenner som krydder. (2) Ingefær er full av antioksidanter, vitaminer, mineraler, kostfiber og gode karbohydrater. Blant annet et svært høyt innhold av kostfiber og kalium, samt kalsium, kobber, magnesium, fosfor,vitamin E og B6. (9)

Ingefær er meget allsidig og brukes til søtt og salt,  innvortes og utvortes, både fersk, tørket, syltet, fermentert, kandisert og som eterisk olje.

Fun fact: Før i tiden var ingefær et svært lukrativ krydder og det var sentralt i handelen mellom India og det romerske imperiet. På tretten- og fjortenhundretallet var ett pund med ingefær like mye verdt som et sau!  (1)

Ingefær har blitt brukt i asiatisk folkemedisin i tusenvis av år. Det er lite omstridt at et jevnlig inntak  av ingefær kan ha en rekke helsemessige fordeler.

Forskning viser at daglig  inntak av ingefær reduserer anstrengelsesutløst muskelsmerte, typisk etter trening, med  25%. (3) Ingefær påvirker både engeriforbruket vårt og appetitten. Ingefær kan være bra for kroppens metabolisme. (4) Ingefær er kvalmedempende. (5) Studier viser også at ingefær virker lovende i behandlingen av bakteriell diaré. (6) Ingefær kan virke svakt blodfortynnende. (7)

Ingefær har betennelsesdempende egenskaper og kan være fordelaktig å innta for blant annet revmatikere. Dette er trolig på grunn av høyt innhold av gingeroler og shogaoler som anses å være betennelsesdempende stoffer. (8)

Hver gang jeg kjenner en svak murring i halsen med tendenser til sår hals, lager jeg en stor kopp te av masse ingefær, honning og sitron. Det lindrer alltid og jeg er aldri forkjøla. Jeg har alltid fersk ingefær i kjøleskapet og tørr i skapet!


Ingefær

Næringsinnhold per 100 gram ingefær (9)

Vann

79

g

KJ

212

kJ

Kcal

50

kcal

Fett

0,8

g

Mettede fettsyrer

0,2

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,2

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,2

g

Omega-3

0,03

g

Omega-6

0,12

g

Karbohydrat

8,1

g

Stivelse

6,4

g

Mono- og disakkarider

1,7

g

Kostfiber

2

g

Protein

1,8

g

Vitamin E

0,3

alfa-TE

Tiamin

0,02

mg

Riboflavin

0,03

mg

Niacin

0,8

mg

Vitamin B6

0,16

mg

Folat

11

µg

Vitamin C

5

mg

Kalsium

16

mg

Jern

0,6

mg

Natrium

13

mg

Kalium

415

mg

Magnesium

43

mg

Sink

0,3

mg

Selen

1

µg

Kopper

0,23

mg

Fosfor

34

mg

Jod

0,5

µg

 

Næringsinnhold per 100g malt ingefær: 

Vann

10

g

KJ

1442

kJ

Kcal

342

kcal

Fett

4,2

g

Mettede fettsyrer

2,6

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,5

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,9

g

Omega-3

0,22

g

Omega-6

0,71

g

Karbohydrat

60

g

Stivelse

40,2

g

Mono- og disakkarider

19,8

g

Kostfiber

14,1

g

Protein

9

g

Salt

0,1

g

Vitamin A

1

RAE

Beta-karoten

18

µg

Tiamin

0,05

mg

Riboflavin

0,17

mg

Niacin

9,6

mg

Vitamin B6

0,63

mg

Folat

13

µg

Vitamin C

1

mg

Kalsium

114

mg

Jern

19,8

mg

Natrium

27

mg

Kalium

1320

mg

Magnesium

214

mg

Sink

3,6

mg

Selen

56

µg

Kopper

0,48

mg

Fosfor

168

mg

Jod

0,5

µg

Kilder