Søk
Close this search box.

Cashewnøtter

(Anacardium occidentale)

Gruppe_Korn_0011_Cashewnøtt.jpg

Cashewtre er et eviggrønt tre som opprinnelig er fra sør- og sentral- Amerika. Det dyrkes i dag i også i Afrika, India, Sri Lanka og sørøst Asia. Treet kan bli opptil 12 meter høyt og får en uvanlig nyreformet frukt, som kalles casheweple med hvor det vi kjenner som cashewnøtta er frøet som dingler på enden. Dette “eplet” er ogå spiselig og brukes som regel i syltetøy, chutney osv. 

Cashewtreet produserer ikke bare nøtter men også: kjerne, casheweple, spiselig olje fra nøttene, blekk fra barken som brukes som gul farge, tanniner som brukes i lær i industrien, gummi fra barken brukes i bokbindning, kvaen brukes som trepreserveringsmiddel og senegalesiske fiskere bruker bladekstrakt for å farge fiskegarna sine gule. (1)

Cashewnøtter innholder mye proteiner, kostfiber og er en god kilde til antioksidanter og er også en god kilde til vitamin B6, kobber, sink, jern,  mangan, magnesium og fosfor. (2)


Cashewnøtter

Næringsinnhold per 100 gram (3)

Vann

5

g

KJ

2456

kJ

Kacl

591

kcal

Fat

43.8

g

Saturated fatty acids

7.8

g

Cis-mono unsaturated fatty acids

23.8

g

Cis-poly unsaturated fatty acids

7.8

g

Cis-poly unsaturated fatty acids, n-3

0.23

g

Cis-poly unsaturated fatty acids, n-6

7.16

g

Carbohydrate, glycemic

29.4

g

Starch

23.5

g

Mono+Di saccharides

5.9

g

Dietary fibre

3.3

g

Protein

18.2

g

Vitamin E

0.9

alfa-TE

Thiamin

0.42

mg

Riboflavin

0.06

mg

Niacin

1.1

mg

Vitamin B6

0.42

mg

Folate

25

µg

Calcium

37

mg

Iron

6.7

mg

Sodium

12

mg

Potassium

660

mg

Magnesium

292

mg

Zinc

5.8

mg

Selenium

2

µg

Copper

2.2

mg

Phosphorus

593

mg

Iodine

11

µg

Kilder

1. Asogawa et. al. 2007.  http://www.eol.org/pages/582263/details