Søk
Close this search box.

Sjampinjong

(A. Bisporus/Agaricus campestris )

Sjampinjong er en god kilde til noe fiber, mineraler som kobber, kalsium og B- vitaminer (særlig riboflavin og niacin). Sjampinjong er en skivesopp, som både finnes vilt i flere forskjellige slag (hvor de fleste er spiselig med unntak av giftsjampinjong) og dyrkes kommersielt. Vill sjampinjong kan forveksles med hvit fluesopp, som gjør at du skal vite hva du driver med før du plukker vill sjampinjong. (1) (eller få soppen godkjent av soppkontrollør før du smaker på den…) (2)

Når sjampinjong blir utsatt for selv en liten mengde ultraviolett lys, selv etter de er høstet, danner de naturlig ganske store mengder D- vitamin. (3)

Sopp generelt liker ikke plast eller å bli vasket. Dersom det er jord på soppen, børst det bort med kost eller skrape med kniv. Ikke oppbevar sopp i plast, da blir det dårlig fort. Hvis soppen blir skadet, blir kjøttet mørkere i skaden, dette gjør ingenting.

Sjampinjong

Næringsinnhold per 100 gram (4)

Vann

90

g

KJ

92

kJ

Kcal

22

kcal

Fett

0,3

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,1

g

Omega-6

0,23

g

Karbohydrat

0,3

g

Stivelse

0,1

g

Mono- og disakkarider

0,2

g

Kostfiber

1,8

g

Protein

3,6

g

Vitamin E

0,4

alfa-TE

Tiamin

0,12

mg

Niacin

3,8

mg

Vitamin B6

0,05

mg

Folat

16

µg

Jern

0,4

mg

Natrium

4

mg

Kalium

522

mg

Magnesium

11

mg

Sink

0,7

mg

Selen

3

µg

Kopper

0,49

mg

Fosfor

147

mg

Jod

1

µg

Kilder

1. Høiland, Klaus: sjampinjong i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 27. september 2020 fra https://snl.no/sjampinjong

2. http://soppkontroll.no/storsoppleksikon/spiselig-sjampinjong/

3. https://www.nrk.no/livsstil/derfor-bor-du-spise-champignon-1.8251706