I Norge har vi stornesle (Uritca dioica) og smånesle ((Urtica urens). Jeg skiller de ikke i bruk og nytteverdi. Begge brenner og de aller fleste av oss omtaler de begge kun som brennesle. (1)
Brennesle er om våren opptil tre ganger så rik på protein som kål. Brenneslen er rik på betakaroten, C- vitamin, jern, forfor, magnesium, mangan, sink og silisium. (1)
Når du varmebehandler eller tørker brenneslen slutter den å «brenne». Tørket brennesle kan du bruk til te og fersk brennesle kan du bruke på sammen måten som spinat.
Brenneslevann er også ypperlig som gjødsel!
Hvis du lurer på hvorfor brennesle brenner, kan du lese det på urtekilde.no: «Alle som har vært i nærkontakt med nesle kjenner til den ubehagelige svien den forårsaker. Når man berører planten, knekker de små sprøytelignende hårene som sitter på stenglene og bladene, og sprøyter inn en blanding av kjemiske stoffer som gir en betennelsesreaksjon i huden. Det gir smerte, nummenhet og kløe som kan vare fra noen minutter til et døgn, avhengig av følsomheten til personen. Flere stoffer er ansvarlige for den prikkende og sviende reaksjonen etter nærkontakt med hårene på plantens blad og stengler. Histamin, acetylkolin og 5-hydroksytryptamin er hovedkomponentene, sammen med små mengder maursyre, det samme stoffet som gjør at maurbitt svir. Den tradisjonelle behandlingen av det kløende utslettet av nesle er faktisk å påføre plantesaft av brennesle. Man kan også bruke saften av andre planter, f.eks. groblad (Plantago major) eller smalkjempe (Plantago lanceolata).» (2)
Nesle er godt for hud og hår, kan virke betennelsesdempende og kan virke fordelaktig og smertedempende for revmatikere. Forskning viser videre at nesle kan bidra positivt ved behandling av forstørra prostata, pollen allergi, kan bidra til å senke blodtrykket og bidra til blodsukkerkontroll (3)
På urtekilden kan du lese at: «Overbevisende resultater fra to kliniske studier viste at en stuing av nesleblad økte effekten av ikkesteroide betennelseshemmende medisiner (ofte forkortet NSAID), midler som er i vanlig bruk for å lette smertene og betennelsene knyttet til artritt. I disse studiene ble det vist at en kombinasjon av nesleblad og lave doser med NSAID ga bedre effekt enn en fulldose av medisinen gitt alene. I en studie av en gruppe pasienter som led av smertefull osteoartrose og artritt i kneet kunne pasientene redusere dosen av NSAID med 50% ved samtidig å innta et preparat med brennesle. En annen studie som gikk over tre uker undersøkte virkning og sikkerhet av et neslebladekstrakt på 8955 pasienter med artritt (7935 hadde osteoartritt og resten led av revmatoid artritt). Ved å bruke selvvurdering, indikerte 82% av pasientene at behandlingen hadde lettet symptomene. 38% kunne minske bruken av NSAID og 26% trengte ikke lenger å bruke NSAID som smertestillende terapi. Bare 1,2% av pasientene viste mindre bivirkninger, som uspesifiserte plager knyttet til fordøyelsessystemet.» (4)
Blansjert nesle per 100g (5)
87,67 g vann
2,71 g protein
0,11g fett
7,49 g karbohydrater
6,9 g kostfiber
1. Rolv Hjelmsted Medisin planter i Norge, s. 62- 65
2. https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/urti_dio.htm
3. https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle#TOC_TITLE_HDR_3
4. https://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/urti_dio/art2.htm
5. USDA National Nutrient Database