Søk
Close this search box.

Økologisk Surdeigsbrød

Del oppskriften

Økologisk surdeigsbrød med sprø skorpe, rustikt utseende, mettende og smakfult. Surdeigsbrød får en unik smak og spesielt skorpen er meget smaksrik. I våre hverdagsbrød bruker alltid 100% fullkornsmel slik at brødet er 100% grovt, dette medfører at brødet ikke får store luft bobler som du kanskje er vant med fra finere surdeigsbrød.

Mange påstår at å bake surdeigsbrød er vanskelig eller stress. Det eneste som er med surdeig, er at det tar tid. Det krever ikke mer innsats enn vanlig gjærdeig, du trenger overhodet ikke å gjøre mer, men du kan ikke plutselig få det for deg at du gjerne skulle satt et surdeigsbrød, du skulle hatt klart om et par timer. Personlig synes jeg det er ganske minimalt med stress. Jeg setter som regel en brøddeig på ettermiddag/ kveld etter jobb. Lar den stå å heve på kjøkkenbenken (hvis du ikke har det veldig varmt inne, evt. i kjellern) over natta. På morgenen kan du forme deigen og legge den til videre heving i kurv eller form eller liknende. Stek når du kommer hjem fra jobb. Eller du kan la den ligge til du kommer hjem fra jobb, så forme og legge til etterheving. Stek på kveldstid. Surdeigsbrødet kan fint stå i heve i et døgn, så lenge det ikke står for varmt.

Altså, det trenger ikke være så komplisert. De fleste har relativ oversikt over hvor mye brød det går i husholdningen, med surdeigsbaking hjemme så setter du bare en brøddeig når du har litt brød igjen, og ikke den dagen du går tom for brød… med andre ord, en vanesak! Til gjengjeld får du et brød som er sunnere og varer lengre. Les mer om surdeig, fremgangsmåte og tips under siden vår for surdeig.

Spelt er et urkorn i gressfamilien og regnes som opphavet til den moderne hveten. Det er gjort funn som tyder på at spelt har vært dyrket i Norden i minst 4500 år. Arkeologer har gjort funn i Kaukasus regionen, nordøst for Svartehavet som tyder på at at spelt ble kultivert så langt tilbake som 5000 år b.c. Les mer om spelt under råvarer.

surdeig_0001_surdeigsdeig

Økologisk Surdeigsbrød

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Steketid

1

time
Hevetid

24

timer

Ingredienser

  • 12 dl økologisk sammalt spelt

  • 1 dl økologisk linfrø

  • 1 dl økologisk sesamfrø

  • 200 g surdeig

  • 2 ts uraffinert fint salt

  • 4 dl vann

Fremgangsmåte

  • Bland alt til en jevn deig i eltemaskin. (ikke elt for fort, da spelt ikke trenger å eltes så mye) Deigen skal slippe bollen. Sett til heving på kjøkkenbenken i 8-12 timer under plast eller lokk.
  • Ta deigen ut av bollen på melet underlag og brett den i seg selv. Form forsiktig til en ball og ha skjøtene inn under brødet. Legg i godt melet (enten i håndkle, bakepapir eller bruk glutenfritt mel så deigen ikke setter seg fast, feks. rismel) hevekurv/ form. Hev i 8- 12 timer til på kjøkkenbenken.
  • Når du skal steke brødet ditt, sikt litt ekstra mel over brødet (så brødet er dekket av et jevnt tynt lag mel) og snitt ønskede snitt..
  • Stek i 50-60 minutter i ovn forvarmet til 210 grader varmluft. (Steketemperatur kan avhenger av ovnen din).

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.