Søk
Close this search box.

Coq au vin

Del oppskriften

Oppskrift for overskuddshaner. Denne oppskriften har smaker i flere lag. Dette er et saftig og nydelig festmåltid.

surdeig_0001_surdeigsdeig

Coq au vin

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

6

Prepp tid

30

minutter
Koketid kraft

2

timer
Koketid gryte

2,5-3

timer

Det er vel så godt som umulig å få kjøpt haner kommersielt, så denne oppskrifta er perfekt for deg som har høner i hagen og plutselig har litt mange haner. Eller kjenner noen med overskudds haner. Det er nemlig sånn at når man driver med hobbyhøns, og klekker ut kyllinger vil det klekkes minst like mange haner som høner. De fleste flokker klarer seg med en hane, og da vil man få overskudd på unghaner ganske fort og da synes jeg det riktige og bærekraftige er å spise de! Vår islandshøne Ingi sin første klekka kylling viste seg å være en hane. Han fikk leve det gode liv i flokken til han var ca. 6 måneder gammel. Da var han blitt kjønnsmoden og begynte å bli tøff i trynet hoppa han på hønene og yppet på sjefshanen Olav. Da måtte vi slakte han. Så ble han coq au vin, som var helt magisk. Selvsagt kan du bruke høne i oppskriften i steden for hane, det har heldigvis blitt litt enklere å få kjøpt høns i butikken igjen. Får du verken tak i hane eller høne, kan du bruke en hel kylling. Koketiden vil da være noe kortere, ca. 1 time, da kjøttet er mørere enn hane og høns. Les igjennom oppskriften før du begynner! OBS: Kjøttet legges i marianaden dagen før.

Ingredienser

  • 1 hel unghane eller høne (høne vil da gi kortere koketid)

  • 4 dl rødvin

  • 5 stk hvitløksfedd

  • 4 stk laubærblad

  • En god kvast timian

  • 2 ss mel

  • 200 g bacon

  • 1 stk persillerot

  • ¼ sellerirot

  • 3 stk gulrøtter

  • 10 stk små sjalottløk

  • 250 g sjampignon

  • 0,5 l krat

  • 20 g smør

  • 1 ss olivenolje

  • 1 ts balsamicoeddik

  • Salt og pepper

Fremgangsmåte

  • DAG 1 Parter hanen. Del bryst og lårstykker i to, så det totalt er 8 biter. Legg kjøttet i vinen med 3 stk hvitløksfedd, 3 laubærblad og timian i en beholder med lokk eller en pose. Sett i kjøleskapet over natta.
  • DAG 2 Skrell rotgrønnsaker og løk. (pass på at det grønnsakene er rene og ikke har jordrester) Ikke kast skallet!
  • Du skal koke kraft på skroget og med skallet fra løken og rotgrønnsakene, et hvitløksfedd og laubærblad. Ha alt i en stor kjele og dekk med vann, kok inn til mengden er redusert. Ca. 2 timer. Kraften kan du også koke dagen før om du vil, da har du bare de skrelte rotgrønnsakene i kjøleskapet i en beholder dekket med vann. Sil av kraften og sett til siden.
  • Kutt bacon i terninger og stek til det er sprøtt. Ta baconet ut av fettet og behold fettet.
  • Ta kjøttet ut av marinaden og la det renne av seg. Ikke kast marinaden!
  • Vend kjøttet i melet.
  • Varm opp baconfett i en stor gryte og brun kjøttet i fettet. Tilsett vinmarinade og kraft og senk varmen til medium. La det koke i ca. 30 minutter.
  • Kutt gulrot i passer skiver.
  • Kutt sjampignon i båter (del i 4/6 avhengig av hvor stor soppen er). Stek sjampignon i en panne til vannet er stekt ut, tilsett litt smør og olivenolje og løken, stek i fem minutter.
  • Kutt persillerot og sellerirot i små biter, men ikke helt finhakket. Tilsett persillerot, sellerirot og bacon i gryta. Småkok i en timestid.
  • Tilsett sjampignon og løk.
  • La det småkoke i en times tid til, til kjøttet på låret begynner å slippe beinet.
  • Ha i gulrot til slutt, når det er ca. ti minutter til alt er klart.
  • Tilsett balsamico edikk og smakt til med salt og nykvernet svart pepper. Server med potetmos smakssatt med sennep og god vin i glasset, gjerne en burgund.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.