
Berlinerkranser er min mors favoritt julekake. De er en tålmodighetsprøve å bake ut da de smelter eller sprekker hvis du ikke er forsiktig og rask. De er likvel verdt bryet, da de smelter på tunga.
Rester av kjeksene kan også knuses og brukes i bunn til ostekaker eller topping på desserter etter jul i steden for å kaste de.


Berlinerkranser
Ingredienser
170 g sikta speltmel
125 g smør
1 stk rå eggeplomme
1 stk hardkokt eggeplomme
4 ss rørsukker
- Til pensling:
1- 2 ss grovkornet demerasukker
1 pisket eggehvite
Fremgangsmåte
- Kok det ene egget i ni minutter og fjern plommen. Avkjøl.
- Bland den rå eggeplommen sammen med den avkjølte hardkokte plommen og sukker. Pisk jevnt i kjøkkenmaskin. Ha i vekselvis smør og mel. Rull deigen i Bees Waks eller plast/ matpapir og la deigen hvile over natta.
- Del deigen i ca. 20 kuler og trill remser som legges i forsiktige sløyfer. Hvis du ikke er av den tålmodige typen, er dette typisk førjularbeid som kan delegeres til for eksempel mødre...
- Pensle med pisket eggehvitte og strø med uraffinert rørsukker eller Demerasukker.
- Stek i forvarmet ovn på 180 grader. 8 - 12 minutter i ovnen. Kjeksen skal bli så vidt gylden, men ikke brune!
- Avkjøl helt før du flytter på de, da de er porøse når de er varme. Oppbevar i kakeboks eller glass.
Notater
- TIPS: Har du hund? Gi resten av egget til hunden, de fleste hunder elsker egg og det er godt for de og supert for pelsen!
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook