Søk
Close this search box.

Fiskegrateng

Del oppskriften

Å lage fiskegrateng er typisk en fin søndagsaktivitet og ta gjerne med barna her er det masse oppgaver små hender kan bidra til! Denne oppskrifta er en stor, med ca. 25 porsjoner og du kan selvsagt dele den og lage mindre, men jeg synes det er greit å lage en stor porsjon hvis du har plass i frysern. Både fordi det er kjekt å ha et lite lager og fordi det er jo en prosess, så når man først er i gang kan man like gjerne dra på litt.

surdeig_0001_surdeigsdeig

Fiskegrateng

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

25

servings
Prepp tid

1

time
Steketid

30

minutter

Ingredienser

 • 3 kg sei

 • 1 kg fullkorns makaroni

 • 12 stk egg

 • 1 liter fiskekraft

 • 2 liter helmelk

 • 200 g smør

 • 4 dl sikta eller hvirvla mel

 • ½ ts malt muskat

 • 2 dl finhakka gressløk*

 • 1 ss solsikkeolje (eller annen nøytral olje)

 • 2 ss hvitvinseddik

 • Mandelmel eller brødrasp

 • Salt

 • Pepper

Fremgangsmåte

 • Fisk og kraft:
 • Rens fisken og kutt den i terninger. Ha fisken i en stor kjele og dekk med 1 liter vann. Trekk til fisken er gjennomkokt. Sil av kraft og sett kjøttet til side.
 • Hvit saus:
 • Varm opp en stor kjele og når kjelen er varm tilsett smør. Når smøret er smelta, pisk inn mel til en glatt jevning. Tilsett fiskekraft og kok opp. Tilsett melka, gjerne en halv liter om gangen, så lar du sausen komme til kokepunktet før du tilsetter en halv liter til osv. La sausen små koke i 15- 20 minutter. Pass på at det ikke er for varmt så sausen svir seg. Tilsett muskat og smak til med salt og pepper. Sett sausen til avkjøling.
 • Makaroni:
 • Kok makaroni etter anvisning på pakka. Når makaronien er al dente, avkjøl under rennende kaldt vann til makaronien er helt kald. Bland så godt inn 1 ss solsikkeolje for å unngår at makaronien klistrer seg sammen til en stor ball. Dette fordi dersom du setter den til side uten å avkjøle vil den forsette å koke og bli overkokt.
 • Egg:
 • Skill eggene. Sett eggeplommene til siden. Stivpisk eggehvittene til du kan snu bollen på hodet uten at eggehvittene rører seg.
 • Grateng:
 • Bland eggeplommene sammen og så pisk inn i den hvite sausen. Her er det viktig at sausen ikke er veldig varm, da vil plommene kokes og det vil du ikke. Bland hvitsaus, fisk og makaroni godt sammen og tilsett gressløk og edikk, smak til med salt og pepper og eventuelt mer muskat om ønskelig. Vend forsiktig inn eggehvittene. Du vil blande alt godt, men uten å slå lufta ut av eggene.
 • Forvarm ovnen til 180 grader varmluft og sett en ildfast form med vann nederst i ovnen.
 • Fordel i porsjonsformer. Vi bruker som regel aluminiumsformer på enten 450 ml eller ca. 1 liter. Bruker du 450 ml former skal det bli 25 porsjoner. Du kan bruke det som passer deg best. Du kan også ha det i stor langpanne og dele gratengen i ønskede porsjoner når den er kald. Fyll uansett opp i den forma du bruker, sånn at det er et par cm. fra toppen, da gratengen vil heve seg litt.
 • Strø over et tynt lag med mandelmel eller brødrasp og litt maldonsalt.
 • Stekes i 30 minutter til den er lett gylden på toppen.
 • Avkjøl, pakk inn, merk og frys ned.

Notater

 • Du kan bruke vårløk, dill eller persille også - velg det du liker best eller har for hånden.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.