En stor porsjon med kraftig suppe som kan fryses ned, så du har rask og næringsrik middag på lur. Gul ertesuppe på svineknoke tar jo litt tid å lage og er nesten bedre dagen etter, så den er fin å lage dagen før du skal ha den til middag. For eksempel er jo kraftkoking en fin søndagssyssel om du er hjemme, så har du rask middag til en travel mandag.
Obs. Legg ertene i bløt dagen før du lager suppe.
Gul ertesuppe på svineknoke
8
3-4
timerErtesuppe er en typisk rett jeg synes det er perfekt å lage en stor batch av og fryse ned til senere.
Ingredienser
- Til kraft
1 stk svineknoke
2 stk laubærblad
2 stk hvitløksfedd
1 ss hel pepper
1 stk stjerneanis
- Til suppe
5 dl tørre guleerter (som må bløtlegges dagen før)
2 stk gule løk
500 g kålrot
500 g gulrot
500 g sellerirot
250 g persillerot
En håndfull finhakka bladpersille
Salt
Pepper
Fremgangsmåte
- Ha svineknoka i en stor kjele og dekk med vann og kok opp, ta av skummet, ha i krydder og fortsett å kok til kjøttet er mørt og løsner fra beinet. Det tar 2-3 timer avhengig av hvor stor svineknoka er. Du kan fint koke kraft dagen før du har tenkt å lage ertesuppe.
- PS. Grunnen til at du tar av skummet er for at kraften skal være klar, skummet er proteiner og gjør en kraft uklar og grå. Hvis ikke du bryr deg om krafta er klar eller grå, spiller det ingen rolle om du tar av skummet eller ikke.
- Når kjøttet løsner fra beinet, ta ut svineknoka av krafen og avkjøl. Det er en fordel å skjære av litt store biter, så blir den fortere kald. Mens kjøttet kjøler seg ned, sil krafta og ha tilbake i kjelen. Ha ertene i krafta og kok opp. La den koke i ca. 20 minutter.
- Mens ertene koker, skrell og kutt rotgrønnsakene i jevne terninger, på ca. 2X2 cm. Skrell løken, del i to og kutt middels store strimler.
- Når kjøttet er kaldt nok til at du klarer å ta på det, renser du kjøttet og kutter det opp i ønska biter. Fjern hud og bein og det du ikke ønsker av fett. Alt du fjerner har du over i en gryte og koker opp en runde til med kraft på, inkludert skall fra rotgrønnsakene. Kraft nummer to kan du redusere inn til en glace og fryse ned.
- Når ertene har kokt i 20 minutter, ha i kjøttet, kålrot og løk. Kok opp og la det småkoke i fem minutter.
- Ha i sellerirot, persillerot og gulrot. Kok opp og la det småkoke i fem minutter.
- Smak til med salt og pepper.
- Fersk persille har du i helt til slutt før servering.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook