Søk
Close this search box.

Brødpudding

Del oppskriften

Brød er noe av det normenn kaster mest av I året.  Per november 2019 kastet norsk husholdninger 65 millioner brød i året. Totalt brød svinn i Norge var 104 millioner brød. Det er så mye at du sikkert ikke klarer å relatere til tallet. Det vil si 3 brød i sekundet, døgnet rundt hele året! Det er katastrofe og må bare stoppe! 

https://www.bakeri.net/nrk-matsjokket-i-kveld-vi-kaster-104-millioner-brod/

Har du brød som du ser er i ferd med å bli tørt, eller du vet du ikke får brukt det. Legg det sånn at det får tørka uten at det mugner. F.eks. bare på en tallerken uten at det er pakka inn. Er det mye, skjær det opp. Da tørker det lettere og faren for mugg minker. Når brødet er skikkelig tørt, kan du oppbevare det på glass med lokk eller en kakeboks til du vil bruke det til noe. Kjør det feks i blender til brødrasp. Eller, lag brødpudding! Brødpudding er en av mine favoritt måter å bruke tørt brød.

Andre lure ting å gjøre med tørt brød er selvsagt å gjøre de om til krutonger til supper eller salater, lage arme riddere eller ostesmørbrød.

Denne oppskriften er en to dagers prosess i og med at brødet må ligge i melk over natta og gir to brødformer. Du kan fryse ned det du ikke spiser opp.

Jeg lager sjelden den samme brødpuddingen, og jeg tenker at oppskriften er mest veiledende – det er fritt frem å bytte ut tørka bær/nøtter, frø osv. med dine favoritter eller det du har tilgjengelig. Jeg vil anbefale å alltid ha i en type frø og/eller nøtter for litt krønsj og en type tørka frukt/bær for naturlig sødme.  

Blåbær 2

Brødpudding

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Steketid

50

minutter

OBS - to dagers prosess!

Ingredienser

  • 600 g tørt brød

  • 1 dl vann

  • 200 g dadler

  • 200 g rosiner

  • 200 g hasselnøtter eller mandler

  • 1 dl tørka blåbær

  • 1-1,5 l melk

  • 6 egg

  • 1 dl solsikkefrø

  • 1 dl kokosmasse

  • 1 klype maldonsalt

Fremgangsmåte

  • Dag 1
  • Legg brødet i en stor bolle og dekk med melk. Hvor mye melk du trenger vil avhenge av typen brød. Grovere brød suger opp mer melk. Sett kaldt til dagen etter. Sjekk gjerne etter en del timer om det trengs mer melk og rør litt rundt så alt brødet får mulighet til å trekke til seg melk og bli myk.
  • Legg dadlene i 1 dl vann, dekk med plast eller lokk. La den stå på kjøkkenbenken til i dagen etter.
  • Dag 2
  • Kjør bløtlagte dadler til en jevn pure med stavmikser. Bland inn i brødblandingen. Når alt brødet er mykt, kjør til en jevn røre med stavmikser.
  • Rist hasselnøtter til skallet løsner i en varm og tørr panne. Når hasselnøttene er gyldne, ha de i et rent kjøkkenhåndkle og masser til skallet løsner. Grovhakk hasselnøttene. Bruker du mandler, rist de i panne og grovhakk.
  • Tilsett rosiner, blåbær, nøtter, kokosmasse, solsikkefrø og salt i brødblandingen. Bland godt. Pisk eggene lett sammen og bland godt inn i brødblandingen.
  • Ha røren i to non- stick brødformer som du smører litt med solsikkeolje.
  • Bak i ovnen, forvarmet til 180 grader, i 50 minutter i vannbad.
  • PS. Vannbad vil bare si at du for eksempel har en dyp langpanne du setter brødformene i, så har du vann i langpanna slik at det dekker bunnen av langpanna og er et par centimeter dyp.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.