Søk
Close this search box.

Braisert rødkål med potet og sellerirotmos og rista mandler

Del oppskriften

La kålen være superstjerna! Kål er etter min mening veldig undervurdert og klarer seg strålende som hovedrett og ikke bare tilbehør. For å sitere husbonden; «dette er som jul dette her!»

Forresten, har du alltid lurt på hva brasisere betyr, men ikke turt å spørre? Å braisere vil si at du bruner råvarene og så steker/koker det ferdig  i lite væske under lokk.

surdeig_0001_surdeigsdeig

Braisert rødkål med potet og sellerirotmos og rista mandler

4.7 from 3 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

4

Prepp tid

45

minutter

Ingredienser

  • 1 stk liten/ medium rødkål

  • 1 dl rødvin

  • 4 stk sjalottløk

  • 3 stk hvitløksfedd

  • 1 ss rødvinseddik

  • 1 stk stjerneanis

  • 1 ss brun miso

  • 1 ss fiskesaus

  • 1 ss soyasaus

  • 1 stk laurbærblad

  • 1 dl mandler

  • maldonsalt

  • pepper

  • 10 g smør

  • 1 ss olvienolje

  • POTET og SELLERIROTMOS
  • 800 g poteter

  • 400 g sellerirot

  • 50 g smør

  • 2 dl fløte

  • Salt

Fremgangsmåte

  • Fjern eventuelt stygge/ tørre ytre blader på kålen. Del kålen i fire. Ikke fjern stilken, da den holder kålbladene sammen. Varm opp en stor panne og ha i smør og olivenolje. Salt kålen og stek den i panna til den er godt brunet på begge snittflatene.
  • Mens kålen brunes, skrell sjalottløk og del de i to og ha de i panna. Skrell hvitløk og ha i panna et par minutter.
  • Ta en ildfast form med lokk eller en støpejerngryte eller annet tilsvarende med lokk, og ha i kålen, løk og hvitløk. Ha 2 desiliter vann i panna og kok den opp, rør misoen ut i vannet og ha over i kjelen med kålen. Tilsett rødvin, rødvinseddik, laurbærblad, stjerneanis, fiskesaus og soyasaus. Kvern litt svart pepper over og tilsett en klype maldonsalt.
  • PS. Vil du ha retten helt vegetarisk, erstatt fiskesaus med soyasaus.
  • Sett kjelen inn i forvarmet ovn på 210 grader varmluft i 35 minutter.
  • Når kålen er i ovnen skrell poteter og sellerirot. Kutt i terninger og kok til alt er mørt.
  • I en tørr og varm panne, rist mandlene. Pass på at du ikke brenner de. Når de begynner å knitre litt og sprekke i skallet, da de av varmen og avkjøl. Når de er kalde, grovhakk de.
  • Mos jevnt med fløte og smør. Smak til med salt.
  • Når kålen har stått i ovnen i 35 minutter, stikk den med en kakenål for å sjekke at den er mør. Hvis den ikke er helt mør, la den stå i litt til og sjekk jevnt til den er mør.
  • Når kålen er klar, server med potet og sellerimos, myk løk, sjysaus og strø over med rikelig med mandler.
  • Sjysausen kan på egenhånd være litt syrlig, men sødmen i både kålen og mosen vil balansere dette.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.