Hvor mye ugress bruker du i matlaginga di? Det er altså så utrolig mye spiselig og gratis mat rundt oss til en hver tid. I denne oppskrifta lager vi stekt torsk med rødbeter, smørsaus og ugress med ramsløk.
De fleste er vel per i dag kjent med ramsløk, men det var også noe de fleste av oss for relativt få år siden anså som ugress. Vår egen ville grønne hvitløk! Ellers har du blader av blant annet meldestokk, brennesle, løvetann, marikåpe og vinterkarse som fint kan erstatte spinat. I salater eller sautert. Bruk den du liker best eller en blanding. Ta det du har tilgjengelig. Brennesle kan være greit å ha forvellet på forhånd, hvis du skal bruke det – da er den litt enklere å håndtere.
I oppskrifta gjør du flere ting på en gang, så pass på å lese oppskriften godt før du begynner.
Stekt torsk med rødbeter, smørsaus og ugress
2
40
minutterIngredienser
400 g torskefilet
100 g «blandet ugress» (f.eks. meldestokk/ brennesle/ vinterkarse)*
1/2 dl hakka ramsløk
200 g rødbeter
1 ts balsamicoedikk
salt
pepper
nøytral olje
sitronsaft
smør
- Smørsaus
70 g smør
1 dl hvitvin
1 liten sjalottløk (evt. 1/4 gul løk)
1/2 ts sitronsaft
Fremgangsmåte
- Server med kokte poteter eller ovnsbakte potetbåter. Uansett potet valg – sett på potetene (i ovnen eller koking) først.
- Skrell røbetene og kutt de i terninger, på c.a 2x2 cm. Kok møre i lettsaltet vann.
- Salt fiskefiletene.
- Finhakk sjalottløken og mykstek i litt olje i ca. 5 minutter. Tilsett vinen og kok inn til vinen er redusert til halvparten av mengden. Sil så av løken og sett til siden.
- Mens vin og løk reduseres til sausen, varm opp en panne til fisken. Når panna er varm, ha i litt smør. Når fettet er varmt, ha i fiskefileter. Stek i et par minutter på hver side, steketiden vil variere avhengig av hvor tykk fileetene er. Men, når du kan se at fisken begynner å flake seg så vidt, er den ferdig.
- Mens fisken steker varm opp rødbetene med balsamicoedikk, litt smør og smak til med salt og pepper.
- Ha reduksjonen til sausen på medium til lav varme, tilsett sitronsaft og pisk inn smøret litt og litt. Pisk kraftig og sausen vil tykne. Når alt smøret er pisket inn, smak til med salt om nødvendig.
- Mens fisken steker, varm opp en liten panne. Ha i litt smør når panna er varm. Når smøret er smeltet ha i «ugresset» og stek til ugresset har 'kollapset', kun til det er gjennomvarmt. Vend inn løken fra reduksjonen til sausen og ramsløken. Smak til med salt og sitronsaft.
- Server fiskefileetene med ugress, saus, rødbeter og poteter. Pynt gjerne med noen spiselige blomster som stemor eller fioler eller vikker.
Notater
- Pass på at det er godt skylt for sand og bøss. Bruk det du har og liker best. Personlig synes jeg det er helt strålende å bruke bare meldestokk. Det er også et ugress vi har i mengder.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook