Søk
Close this search box.

Aspargessuppe

Del oppskriften

Hver vår sirkler jeg aspargesbedet vårt som en gal person. Sjekker hver eneste dag. Er de her enda?  Jeg elsker asparges og helt fersk asparges nettop knekt av smaker helt fantastisk! Asparges bør spises når den er i sesong!

Aspargesen er kalorifattig, rik på protein, kostfiber, jern og folat. Den kan brukes rå, kokt, stekt grilla og bakt! En av de obligatoriske rettene her i huset er aspargessuppe.

Asparges er en staude og er ikke et prosjekt for de utålmodige. Du skal vente i hvert fall 5 år før du kan høste full av plantene. De bruker med andre ord lang tid på å etablere seg. Til gjengjeld kan du få asparges av samme planter i inntil 30 år! Den som venter på noe godt…

surdeig_0001_surdeigsdeig

Aspargessuppe

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

2

Prepp tid

45

minutter

Ingredienser

 • 500 g grønn asparges

 • 1 stk gul løk

 • 4 dl melk

 • 1 dl fløte

 • 5 dl vann

 • 1 ss sikta speltmel

 • 10 g smør

 • 1 ts sitronsaft

 • 1 ts eplecidereddik (eller hvitvinseddik)

 • maldonsalt

 • svart pepper

Fremgangsmåte

 • Knekk av bunnen av stilken på aspargesen der den knekker naturlig. Grunnen til at du skal knekke og ikke skjære, er at jo eldre aspargesen blir jo mer trevlete og tørr blir den i bunn av stilken – der den er veldig trevlete klarer du ikke knekke den rett av. Men, der den knekker er den fortsatt sprø og saftig, vi vil ikke ha med den trevlete fibrøse tørre delen vi skal spise – derfor knekker vi! OBS! Ikke kast disse trevlete endene, de skal vi koke kraft på.
 • Ha asparges endene i en kjele med ca. 5 dl vann og løken (skrelt og delt i båter). Kok til væsken har halvert i mengde. Sil av og sett kraften til siden.
 • Varm opp en kjele og tilsett smør. Når smøret er smeltet, pisk inn mel til jevning. Ha i litt og litt melk mens du pisker jevnt så det ikke klumper seg. Tilsett så fløte, kraft, sitronsaft og eddik. La det koke opp. Vær forsiktig og ikke ha for høy varme, så det ikke svir seg eller koker over.
 • Kutt aspargesen i ønskede biter, jeg pleier å kutte på skrå i ca. 5 cm lengde. Tilsett aspargesen kort tid før du er klar for å spise. Den skal kun være i et par minutter så den blir gjennomvarm, men fortsatt er sprø. Du vil ikke overkoke aspargesen, det er bare deprimerende.

Notater

 • Server med finhakka gressløk og kanskje en surdeigsbaguett?

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.