Søk
Close this search box.

Svartbønnedipp

Del oppskriften

Bønner er så undervurdert, de kan brukes til så utrolig mye, ikke minst svartbønnedipp!

For tre- fire år siden var vi så heldige at vi kom over et supertilbud på 20 kg tørka svarte bønner. Tilbud fordi de nærmet seg utløpsdato… (!) Tørka bønner går i praksis ikke ut på dato, så fint for oss. Men, dette innebærer og at vi sikkert har tørka svarte bønner de neste 10 åra. Da må man være kreativ og i den forbindelse ble denne oppskrifta til.

Bønner svært rik på protein og kostfiber, og er en veldig god kilde til kalsium, jern, A, B, og K vitamin, magnesium, sink, kobber og mangan. Bønner inneholder sakte fordøyelig stivelse og lav glykemisk indeks som gjør det bra særlig bra for diabetikere å spise bønner.

I denne oppskrifta kan du selsagt erstatte de svarte bønnene med brune bønner og du kan også bruke hermetiske bønner istedenfor tørka.

Vi bruker svartbønnedipp både som snacks, pålegg og noen ganger selv til middag med masse friske oppkutta grønsaker til!

surdeig_0001_surdeigsdeig

Svartbønnedipp

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

4

Prepp tid

2

timer

Ingredienser

  • 3 dl tørka svarte bønner (bløtlagt over natta)

  • 1 stk stor gul løk

  • 3 fedd hvitløk

  • 1/2 - 1 ts chillipulver

  • 1/2 ts malt cumin

  • 1 dl + 1 ss olivenolje

  • Saften fra en økologisk lime

  • Skallet fra en halv økologisk lime

  • maldonsalt

  • svart pepper

Fremgangsmåte

  • Kok bønnene møre i usaltet vann. Det tar 1,5- 2 timer med småkoking, ikke kok for hardt. Tilsett mer vann i løpet av kokingen om nødvendig.
  • Skrell løk og hvitløk, grovhakk og mykstek i 1 ss olivenolje.
  • Når bønnene er møre, sil av. Kjør bønner, løken og oljen i en foodprosessor (eller med stavmikser) til en jevn masse.
  • Tilsett limeskall og saft, cumin og chilipulver. Mengden chilipulver avhenger for det første hvor sterkt chilipulver du har og hvor glad du er i sterkt – så smak deg til!
  • Smak så til med salt og pepper. Oppbevar på glass i kjølskapet. Holdbar i minst et par uker.

Notater

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.