Søk
Close this search box.

Helstekt kylling med ramsløk

Del oppskriften

Helstekt kylling med ramsløk er utrolig godt, ramsløken gir en mild hvitløkssmak. Med helstekt kylling får du det saftigste kjøttet og i hvert fall her i huset, blir det alltid rester som kan brukes i salat, til lunsj, på skiva, på pizza’n osv.!  I tillegg koke kraft på skroget! Intet svinn!

Hvis du kjøper kylling, kjøp økologisk! Dette fordi det er strengere krav til kyllingenes dyrevelferd enn ved konvensjonelt drift. Og, hvis du kjøper kylling, kjøp alltid en hel kylling. Det er mye mer bærekraftig. Du kan utnytte så godt som hele dyret. Det er ikke vanskelig å partere en kylling (hvis du ikke skal helsteke) og du får mye mer ut av det, inkludert bein til å lage den beste krafta! Kyllingvingene kan du samle opp i pose i frysern til du har nok til en kyllingvinge middag. Se vår reels video for partering.

Høns er proteinrikt, magert og næringsrikt kjøtt. Etter min mening, bør vi spise mindre kylling som oppdrettes kun for kjøttproduksjon og mer kjøtt fra høns som har gått av med pensjon etter eggeleggerkarrieren. Dette da kylling oppdrett kun for kjøtt ikke er bærekraftig og det er ikke god dyrevelferd. Les mer om kylling og høns under råvarer/ høns.

Det å spise høns og kylling har endra seg veldig de siste 30 åra. Da jeg var liten var det høns vi spiste mest av, kylling var en sjeldenhet og noe man i hvert fall kjøpte hel. Kyllingbryst var dyrt og litt luksus. Nå er det nesten umulig å kjøpe hønsekjøtt i butikken og kyllingbryst er plutselig blitt utrolig billig og det mest normale folk spiser som hverdagsmat.

For et par år siden var det så godt som umulig å få fatt i høns på vanlige butikker. Heldigvis er det i hvert fall noen butikker i dag som selger hele høns. I 2017 ble over 3 millioner verpehøns gasset årlig når de var brukt opp som verpehøne, ca. 1,5 år gamle. De fleste kastet/ destrueres, noe blir  brukt i sement eller fyringsolje.

surdeig_0001_surdeigsdeig

Helstekt kylling med ramsløk

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

6

servings
Steketid

1,5

time
Marinere

1

time

Ingredienser

 • 1 stk (1-1,5 kg) økologisk kylling

 • 2 ss ramsløkpuré

 • 1 ts himalaya salt

 • 2 dl vann

 • kverna svart pepper

 • sitron

Fremgangsmåte

 • Gni kyllingen inn med ramsløk puré. La den stå minst 1 time, men gjerne lengre. Du kan for eksempel la den marinere over natta om du har mulighet.
 • Gni kyllingen inn med salt og pepper. Ha kyllingen i en ildfast form med kant. Ha vann i bunn av forma. Stek i en time på 160 grader. Øs kraft over kyllingen minst fire ganger i løpet av steketiden.
 • Sett varmen opp til 200 grader og stek i ca. en halvtime, gjerne under grill hvis du har det. La kyllingen hvile i 10- 15 minutter før servering.
 • Ha litt sitron over kyllingen før servering og server for eksempel med ovnsstekte båtpoteter og salat.
 • PS. Steketiden vil avhenge av hvor stor kyllingen er, ca. 30 minutter per kilo på 180 grader... Men, den er ferdig når lårbeinet løsner lett.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.