
Surkål! Eller saurkraut om du vil. Det er ikke lenge til jul og på tide å lage surkål fermentert naturlig med melksyrebakterier. Dette er superlett, gjør seg for det meste av seg sjøl, billig og skikkelig sunt.
Kål er naturlig rik på melkesyrebakterier som gjør den til en perfekt grønnsak for fermentering. Ved å fermentere kål ved hjelp av melkesyrebakterier blir kålen holdbar svært lenge og melkesyrebakterier er veldig bra for fordøyelsen og for en sunn og blansert magehelse. Vi spiste nettopp opp fjorårets batch med surkål, over et år gammel og like god! Hvis du dyrker din egen kål er dette altså en veldig god måte å konservere kål på så du har tilgang på deilig sjøldyrka mat utover vintern.
Tips: Hvis du synes denne typen surkål blir veldig syrlig til juleribba, kan du når du varmer den opp, smake til med en klatt smør, litt honning og salt om nødvendig. Da blir den episk!

Surkål
20
minutter4-7
dagerIngredienser
1 stor hvit hodekål
2 ts himalayasalt
3 ts karvefrø
Fremgangsmåte
- Del kålen i fire. Kutt vekk stammen. Finsnitt kålen (gjerne med en mandolin). Ha kål og salt i en bolle, bland godt og la det stå i ti minutter. Kna så til kålen frigjør en del væske. Bland inn karve.
- Ha kålen over på norgesglass eller liknende glass med tett lokk. Press kålen så godt ned i glasset som mulig. Væsken skal dekke kålen, du kan eventuelt supplere med litt vann hvis det ikke er nok væske fra kålen. Ikke fyll opp glasset helt, la det være igjen 4-5 cm fra toppen.
- Oppbevar på kjøkkenbenken i minst fire dager til en uke. Du må åpne glasset et par ganger om dagen for å slippe ut trykket som dannes, så glasset ikke eksploderer. PS. det finnes egne fermenteringsglass å få tak i så man slipper denne prosessen.
- Oppbevares i kjøleskapet eller i kjølig kjeller eller spisskammers. Holder lenge.
Liker du denne oppskriften?
Følg @Rein Mat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Like us on Facebook