Søk
Close this search box.

Surkål

Del oppskriften

Surkål! Eller saurkraut om du vil. Det er ikke lenge til jul og på tide å lage surkål fermentert naturlig med melksyrebakterier. Dette er superlett, gjør seg for det meste av seg sjøl, billig og skikkelig sunt.

Kål er naturlig rik på melkesyrebakterier som gjør den til en perfekt grønnsak for fermentering. Ved å fermentere kål ved hjelp av melkesyrebakterier blir kålen holdbar svært lenge og melkesyrebakterier er veldig bra for fordøyelsen og for en sunn og blansert magehelse. Vi spiste nettopp opp fjorårets batch med surkål, over et år gammel og like god! Hvis du dyrker din egen kål er dette altså en veldig god måte å konservere kål på så du har tilgang på deilig sjøldyrka mat utover vintern.

Vi liker å varme opp surkålen til rettene vi bruker den til. Dersom du kun lunker den og ikke varmer den for mye vil du bevare de gode melkesyrebakteriene. De dør først på 60-65°.  

Tips: Hvis du synes denne typen surkål blir veldig syrlig til juleribba, kan du når du varmer den opp, smake til med en klatt smør, litt honning og salt om nødvendig. Da blir den episk!

surdeig_0001_surdeigsdeig

Surkål

5.0 from 1 vote
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Prepptid

20

minutter
Fermentering

4-7

dager

Ingredienser

  • 1 stor hvit hodekål

  • uraffinert fint salt

  • 3 ts karvefrø

Fremgangsmåte

  • Del kålen i fire. Kutt vekk den groveste delen av stammen. Finsnitt kålen (gjerne med en mandolin). Mengde salt er 2% av totalvekt. Så veier kålen 1 kg, trenger du 20 g salt).Ha kål og salt i en bolle, bland godt og la det stå i ti minutter. Kna så til kålen frigjør en del væske. Bland inn karve.
  • Ha kålen over på norgesglass eller liknende glass med tett lokk. Press kålen så godt ned i glasset som mulig. Væsken skal dekke kålen, du kan eventuelt supplere med litt vann hvis det ikke er nok væske fra kålen. Ikke fyll opp glasset helt, la det være igjen 4-5 cm fra toppen. Det er også en fordel å veie ned kålen så alt holder seg under væsken.
  • Oppbevar på kjøkkenbenken i minst fire dager til en uke. Du må åpne glasset et par ganger om dagen for å slippe ut trykket som dannes, så glasset ikke eksploderer. PS. det finnes egne fermenteringsglass å få tak i så man slipper denne prosessen.
  • Oppbevares i kjøleskapet eller i kjølig kjeller eller spisskammers. Holder veldig lenge.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.