Bakt plukkfisk er min favoritt måte å spise plukkfisk. Plukkfisk var en rett man lagde for å bruke fiskerester før i tiden. Nå til dags er det kanskje mest vanlig å lage plukkfisk som et bevisst valg, men det er fortsatt en fin måte å bruke fiskerester fra andre fiskemåltid på. Det er en haug med forskjellige måter å gjøre det på, hvem som er rett/ original vet ikke jeg. Men, etter å ha bodd mange år i Bergen ble jeg kjent med måten å vende fisken inn i potetmos og bake den, og det har blitt en favoritt!
I bakt plukkfisk kan du bruke all typer hvis fisk, inkludert klippfisk og du kan blande fisketypene. Det er selvsagt mer markant smak i røkt fisk eller klippfisk. Grunnen til å bake den er for å gi litt ekstra konsistens med ett sprøtt ytre. Server med sprøstekt bacon eller pancetta og godt flatbrød.
Bakt plukkfisk
2
40
minutter15
minutterIngredienser
400 g røkt torsk
500 g poteter
1 liten rødløk
20 g smør
1 dl melk (evt. mer om potetene trekker til seg mye væske)
100 g pancetta/ bacon
uraffinert salt
solsikkeolje (eller annen nøytral olje)
Fremgangsmåte
- Skrell potetene og kok de til de er møre. Har du store poteter kutt de gjerne i litt mindre biter, så koker de ferdig litt fortere.
- Mens potetene koker, varm opp vann i en kjele (stor nok til å trekke fisken i). Når vannet er varmt, ta kjelen av varmen, ha i fisken og la den trekke i 5-10 minutter. Avkjøl fisken nok til at du klarer å rense den, fjerne eventuelle bein og skinnet. Sett fisken til side.
- Skrell og hakk løken i små terninger.
- Kutt pancetta/ bacon i små terninger og stek i egen panne til de er sprø. Ha bitene over på tørkepapir for å fjerne overflødig fett.
- Når potetene er møre knus de med en potetstapper sammen med smør og melk. Smak til med salt – i denne prosessen, husk at du skal ha i salt fisk og pancetta så ikke oversalt.
- Når du er fornøyd med potetmosen, vend inn løk og fisk. Bruk en suppebolle i ønsket størrelse, som du smører inn med litt nøytral olje. Fyll bollen med halvparten av plukkfisken og vend den opp ned på et stekebrett.
- Bak i 15 minutter på 210 grader varmluft. Server med flatbrød og toppa med sprøstekt pancetta/bacon.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook