Ramsløken er nå blitt rødlista og er nær trua. Visse steder, som for eksempel på Vestlandet og i Trondheimsområdet er det fortsatt gode bestander, men siden ramsløken ble populær og folk ikke klarer å oppføre seg og river til seg alt de kommer over, inkludert hele planta, er ramsløken når rødlista. Siden ramsløken er en flerårig plante, burde det i utgangspunktet ikke være noe problem å høste bladene. Forutsatt at du ikke grafser til deg alt som en grådig idiot. Lar du løken stå kommer det nye blader og planta kommer igjen år etter år. Du bør høste skånsomt med en saks eller skarp kniv og kun ta noen blader per plante og la løken stå! Det er best å høste før blomstring, i april/ mai avhengig av temperatur og geografi.
Les mer om ramsløk under råvarer/ ville vekster.
Som alt som høstes, vær nøysom og takknemlig – du skal aldri ta alt!
Ramsløksmør
10
minutterIngredienser
250 g mykt smør
100 g ramsløkblader
Fremgangsmåte
- Hakk ramsløken. Ikke helt fint, men heller ikke for store biter.
- Bland smør og ramsløk godt, til ramsløken er jevnt fordelt i smøret.
- Legg smøret på matpapir og med matpapiret rull forsiktig til en jevn pølse på ca. 5 cm i diameter. Pakk i plastfolie eller beeswax og avkjøl til smøret er stivnet helt.
- Server til for eksempel en bakt potet, på fisk, grilla mais, til grilla kjøtt eller på brødskiva med ost og skinke!
Notater
- Jeg bruker alltid økologisk rørossmør, som jeg synes er salt nok - men du kan eventuelt smake til smøret med ekstra smør og du synes det er nødvendig.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook