
I Norge har vi stornesle (Uritca dioica) og smånesle (Urtica urens). Jeg skiller de ikke i bruk og nytteverdi. Begge brenner og de aller fleste av oss omtaler de begge kun som brennesle. (1)
Brennesle er supersunt og er om våren opptil tre ganger så rik på protein som kål. Brenneslen er rik på betakaroten, C- vitamin, jern, fosfor, magnesium, mangan, sink og silisium. (1)
Når du varmebehandler eller tørker brenneslen slutter den å «brenne». Tørket brennesle kan du bruk til te og fersk brennesle kan du bruke på sammen måten som spinat.
Brenneslevann er også ypperlig som gjødsel i kjøkkenhagen!
Nesle er godt for hud og hår, kan virke betennelsesdempende og kan virke fordelaktig og smertedempende for revmatikere. Forskning viser videre at nesle kan bidra positivt ved behandling av forstørra prostata, pollenallergi, kan bidra til å senke blodtrykket og bidra til blodsukkerkontroll (2)
Les mer om brennesle under råvarer/ ville vekster.
Kilder:
- Rolv Hjelmsted Medisin planter i Norge, s. 62- 65
- https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle#TOC_TITLE_HDR_3
Brenneslepasta
3
servings15
minutter30
minutterIngredienser
100 g blansjert brennesle
150 g tipo 0 økologisk mel
50 g durum hvete (semolato di grano duro)
2- 3 ss vann
1 egg
Fremgangsmåte
- Pass på at brenneslen er godt avrent og det er så lite væske som mulig igjen etter den er blansjert. Kjør brenneslen til en grov puré med 1 ss vann i kjøkkenmaskin eller med stavmikser. *
- Visp egget inn i brenneslen.
- Bland mel typene sammen og legg det i en haug på kjøkkenbordet. Lag en grop i midten av melet, som en vulkan. Ha brennesle blandingen i gropa.
- Bruk fingrene til å jobbe deigen raskt sammen. Om nødvendig, tilsett 1-2 spiseskje vann.
- Elt ingrediensene sammen og tilsett 2-3 spiseskjeer vann under eltingen. Deigen skal samle seg til en jevn ball uten å være klissete.
- Pakk deigen i plast og la den hvile i 30 minutter.
- Del deigen i to emner.
- Kjevle emnene i pastamaskin. Begynn med trinn 1. Fortsett så med trinn 3 og 5. Kjør gjerne to-tre ganger på trinn 5 og avslutt med trinn 7 eller 8.
- Kjør de utkjevlede emnene i pastakuttermodulen.
- Heng til tørk, hvis du ikke skal koke den med en gang. Eventuelt bare legg de på melet kjøkkenbenk i små «reder» hvis du skal koke den med en gang.
- Kokes i godt saltet vann i 2-3 minutter.
- Server med 1 ss revet bottarga av norsk torskelever, ca. 30 g ramsløksmør, 1 dl finrevet parmesan, ca. 1 dl grovhakka valnøtt – smak til med salt og pepper.
Notater
- Spar gjerne vannet du klemmer ut av den blansjerte brenneslen og tilsett tilbake i pastadeigen.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook