Søk
Close this search box.

Skvallerkålfalafel

Del oppskriften
Skvallerkål var opprinnelig en plante som ble plantet som matplante, så viste det seg at den trivdes godt og spredde seg vilt og uhemmet. Da begynte folk å avsky den, fordi den spredde seg litt lettere enn man hadde sett for seg…
 
Skvallerkål er tidlig ute om våren, før de «vanlige grønnsakene» i hagen din som regel er ordentlig i gang og den er et fint tilskudd i kosten.
 
Skvallerkål er sunn og god, rik på C vitamin og brukes som du ville brukt spinat og kan også erstatte persille som smakstilsetning.
 

Kilde:Rolv Hjelmsted Medisin planter i Norge 217- 218

Skvallerkålfalafel

4.0 from 1 vote
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

4

Prepp tid

20

minutter
Steketid

15

minutter

Ingredienser

  • 2,5 dl tørre kikerter som har vært bløtlagt over natta

  • 1 stor løk

  • 4 hvitløksfedd

  • ca. 70 g renset og skylt skvallerkål

  • 1 chili

  • 0,5 ts bakepulver

  • 0, 5 dl olivenolje

  • 1,5 ts malt cumin

  • ¼ ts malt kardemomme

  • 2 ts korianderfrø

  • 1 ts hel grønn pepper

  • 2 ss kikertmel

  • 1,5 ts uraffinert fint salt

Fremgangsmåte

  • Grovhakk chili, løk, hvitløk og skvallerkål.
  • Ha kikerter, løk, hvitløk, skvallerkål, chili, olivenolje, kardemomme, salt og cumin i en foodprosessor. Kjør alt til en jevn grovkorna masse.
  • Mens kikertmassen kjører i foodprosessor, rist korianderfrø og grønn pepper i en tørr panne til de begynner å avgi aroma. Pass på at de ikke svir seg! Knus krydderet godt med morter.
  • Når kikertmassen en jevn grovkorna masse, tilsett pepper, koriander, kikertmel og bakepulver. Bland godt.
  • Form «kuler» med en spiseskje, til ca. størrelse som en valnøtt, ca. 40 stykker.
  • Stekes i 15 minutter på 180 grader i airfryer. De kan eventuelt stekes i vanlig varmluftsovn på 180 grader i 20 minutter.
  • Server for eksempel på pannebrød med hummus, sylta løk, sylta agurk og yoghurt eller i tortilla med kålsalat, agurk, chilisaus og ramsløkaïoli.

Notater

  • Ikke bruk hermetiske kikerter, da blir konsistensen helt feil.
  • Du kan erstatte hele eller deler av mengden skvallerkålen med bladpersille.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.