Søk
Close this search box.

Økologisk yoghurt

Del oppskriften

Vi bruker mye yoghurt, både til frokost og i matlaginga for øvrig. Vi prøver å bruke økologiske produkter der vi kan. Det er jo en kjensgjerning at dette er dyrt. Det hjelper ikke at alt anna nå om dagen har blitt ekstremt dyrt. Et tips hvis du er glad i yoghurt, bruker det mye og vil spare litt penger, er å lage den sjøl! Det er lekende lett! En halv liter økologisk yoghurt koster ca. 40 kroner på vanlig butikk nå. En liter økologisk helmelk kan du få helt ned til 16 kroner. Da kan du plutselig lage deg økologisk yoghurt helt ned til 16 kroner literen… Du får da fem ganger så mye yoghurt ved å lage den sjøl, som å kjøpe den i butikken… det er etter min mening ganske spektakulært!

Du bestemmer også tykkelsen sjøl, om du foretrekker den tynnere eller tykkere. 

Hvis du nå passer på å alltid ha i hvert fall en spiseskje med yoghurt igjen, kan du fortsette å lage deg ny yoghurt for alltid! Super lett, tilfredsstillende og økonomisk! Sist men ikke minst, du vet akkurat hva yoghurten din inneholder. 

Økologisk yoghurt

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Mengde

1

liter
Prepp tid

30

minutter
Syrning

4- 12

timer

Ingredienser

 • 1 l økologisk helmelk

 • 1 ss økologisk yoghurt natrurell

Fremgangsmåte

 • Kok opp melka og la den småkoke i ca. 5 minutter. Rør godt og pass på at den ikke svir seg i bunn. Bruk også gjerne kjerringrådet med å legge ei tresleiv over kjelen med melka, så det ikke koker over. Dette funker av en eller anna merkelig grunn.
 • Avkjøl melka til mellom 46- 52°C. Den kjøler seg raskere ned hvis du har den over i en bolle. Jeg ville anbefale å sile melka bare for sikkerhetsskyld, i tilfelle melka har svidd seg noe i bunnen.
 • Ta ca. ¼ av melka når det er avkjølt til 46- 52°C og bland inn 1 ss yoghurt. Det er viktig at du bruker naturell yoghurt uten noen tilsetningsstoffer. Bland så inn resten av melka.
 • For tykningsprosessen er det to alternativer, det ene passer best for sommertid og den andre for resten av året når det ikke er varmt nok i huset.
 • Alternativ 1:
 • Dekk til bollen med lokk og sett i stekeovnen på 43- 50°C i 4- 8 timer eller til yoghurten har tykna. Dette er den beste fremgangsmåten når det er huskaldt for meg (høst/vinter/vår). Avkjøl og oppbevar så kaldt i lukka beholder.
 • Alternativ 2:
 • Dekk til bollen med lokk og sett i romtemperatur i minst 8 timer eller til yoghurten har tykna. (Den kan fint stå i 12 timer hvis det ikke er for varmt) Avkjøl og oppbevar så kaldt i lukka beholder. Dette er den beste og enkleste fremgangsmåten når det er sommer og lunt.
 • Husk at yoghurten vil fortsette å tykne i kjøleskapet. Men, hvis du vil ha den enda tykkere (mer som gresk yoghurt), kan du også ha den over i et osteklede (eller ren kjøkkenklut) og sile den av til ønsket tykkelse. Du kan også eventuelt småkoke melka lengre, i for eksempel 10-15 minutter – som også gjør at den blir tykkere. Yoghurten vil også bli litt syrligere etterhvert.

Notater

 • Du kan bruke skummetmelk eller lettmelk dersom du ønsker istedenfor helmelk.
 • Hvis yoghurten din blir for tynn (som kan skje, blant annet på grunn av forskjellig kvalitet i melka), anbefaler jeg å bruke den som drikke yoghurt isteden! Bland 1 liter yoghurt med for eksempel 1 dl konsentrert kirsebærsaft og du får den herligste drikkeyoghurt!
 • Hvis du lager relativt tynn yoghurt (sånn som vanlig naturell yoghurt) kan den oppleves litt mer slimete enn du kanskje er vant med. Dersom du siler den av og lager en tykkere versjon mer som gresk yoghurt, vil ikke dette være en problemstilling.
 • Når det kommer til oppskrifter for ost og meieriprodukter er hjulet allerede oppfunnet, og det er ikke mange alternative måter å gjøre ting på. Denne oppskriften er med utgangspunkt i Gianacalis Caldwell «Mastering basic cheesemaking» 2016, s. 69 «yoghurt and yoghurt cheese».

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.