Søk
Close this search box.

Julepølse

Del oppskriften

Vår middag på julaften består av ribbe, medisterkaker, julepølser, rødkål, surkål og magisk ribbesaus.

Hver november i ganske mange år nå, har min mor og jeg kjøpt en halv økologisk utegris fra Live Skinnes på Nedre Skinnes gård (Happy Pigs). Dette har blitt en tradisjon. Vi skjærer ned grisen, parterer og kverner. I denne forbindelsen lager vi også ting til jul, blant annet julepølse.

Hjemmelaga julepølser er spesielt godt, og ikke bare til jul. Det er lett og gøy å lage og kan være en fin førjulsaktivitet for hele familien. Barna får et nærmere forhold til hva de faktisk spiser når de får være med på prosessen og alle har nok godt av å bli minnet på hvor pølser kommer fra og at de ikke vokser som de er på trær.

Pølser er en av verstingene når det kommer til ultraprosesserte ferdige produkter. De fleste kjøpepølser er av elendig kvalitet og inneholder masse unødvendig drit. Disse pølsene inneholder kun kjøtt, krydder og litt potetmel for binding.

Dette er en stor batch, så kan du fryse ned i porsjoner og ha raske middager for hånden i løpet av vinteren. Hvis du ikke vil ha så mye, kan du halvere oppskrifta.

Oppskriften kan fint lages noen dager før du skal lage pølsene så krydderet setter seg ekstra godt.

Julepølse

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Prepp tid

45

minutter

Ingredienser

  • 4 kg kjøttdeig av svin (ca. 20% fett)

  • 1 dl potetmel

  • 6 ts grønn pepper

  • 4 ts rosépepper

  • 3 ts brune sennepsfrø

  • 2 ts korianderfrø

  • 1 ts hele karvefrø

  • ½ ts malt muskatnøtt

  • 4 ss malt sennepspulver

  • 4 ss uraffinert fint salt

  • Svinetarm (ca. 2-2,5m)

  • 2 liter svinekraft

Fremgangsmåte

  • Rist de hele krydderne i en panne til de slipper aroma. Følg med, så de ikke svir seg. Knus så krydderne i en morter til det er ganske fint, men ikke helt pulverisert.
  • Bland inn alle krydderne og kna det jevnt inn i kjøttdeigen.
  • Bland så inn potetmel kna det inn med hendene til du får en jevn deig. Ikke jobb mer enn nødvendig med deigen, da overarbeid påvirker konsistensen.
  • Som nevnt over, kan du med fordel lage farsen noen dager i forveien før du tenker å lage pølsene, men du kan selvfølgelig lage de med en gang også.
  • Ha kraft i en stor kjele med en liter vann og varm opp.
  • Har du aldri gjort dette før, anbefaler jeg å se en kjapp video på YouTube, for litt tips. (https://youtu.be/D2kfN1B1tXY)
  • Tre fuktig tarm inn på pølsestrakten og slå en knute på enden når hele er tredd på. Pass på at det ikke er noen luftbobler. Pass på å hold tarmen fuktig til enhver tid. Jeg pleier å legge et stekebrett under der hvor pølsene kommer og ha en bolle vann ved siden av, da er det ikke så stress med litt søl.
  • Det er fordel å være to personer til stappeprosessen, det er mye enklere når en stapper kjøtt og en tar imot pølser og det er hyggeligere!
  • Ikke stapp for fort eller for mye kjøtt om gangen, da kan pølsene sprekke. Prøv å kjør det jevnt og relativt sakte. Jeg pleier ikke å tvinne julepølsa, jeg lager den hel og kutter til bruk.
  • Knyt pølsa i andre enden når den er ferdig stappa.
  • Skru ned varmen på krafta og trekk pølsene på lav varme i ca. 5 minutter. Ha i en og en hel pølsekveil, ikke alle på en gang. Da tar det for lang tid.
  • Ta pølsene ut av krafta og avkjøl helt før du pakker pølsene i ønskede porsjoner og frys ned.
  • Krafta reduserer du til halv mengde, avkjøler og fryser ned til ribbesausen!
  • Varmes opp forsiktig i panne, på medium varme, ikke stek de for hardt da blir de tørre. Server til juleribba, eller utenfor jula med for eksempel kålrotstappe og stekte poteter eller med kokte poteter, surkål og brun saus.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.