Søk
Close this search box.

Kyllingleverpostei

Del oppskriften

Jeg elsker leverpostei, av alle typer lever. Kyllingleverpostei er særlig delikat, med en særegen sødme og mild leversmak. Denne kan du bruke i selskap på kanapeer eller buffet, eller ha på brødskiva i matpakka. Silkemyk og helt fantastisk!

Lever er kjempe sunt, magert og proteinrikt! Proppfullt av gode greier vi trenger, masse jern, fosfor, sink, selen, A, B og C vitamin. (1)  Leverpostei er en god og enkel måte å spise lever.

Nå om dagen er leverposteien du får kjøpt i vanlige dagligvarebutikker ultraprosessert. De inneholder som regel såkalt leverpostei under 1/3 lever, ellers for det meste vann og fyllstoff. I Mills sin bacon postei er det ca. 35% lever og bacon, i tillegg er det litt eggeplomme, løk og krydder – legger du godvilja til er det 45% råvarer i posteien. Resterende 55% av posteien er fyllstoffer…  Barnas leverpostei pleide å inneholde under 10 ingredienser, nå 22, blant annet sukker og karragenan. Selv i de bedre leverposteiene er det ofte kun 30-40 % lever.

Når du lager din egen leverpostei har du kontroll på hva den inneholder, du veit den faktisk inneholder hovedsakelig lever og ingen unødvendige fyllstoffer, konserveringsstoffer, enorme mengder salt og sukker, unødvendig og feil fett osv.

(1) matvaretabellen.no

Kyllingleverpostei

5.0 from 1 vote
Recipe by Maud Astrid Amundsen

Ingredienser

  • 1 kg kyllinglever

  • 2 store sjalottløk

  • 1 hvitløksfedd

  • 1,5 dl fløte

  • 25 g + 1 ss smør

  • 2 ss fersk hakka timian (renset fra stilken)

  • 1 dl hvitvin

  • 1, 5 dl melk

  • 1 ts sitronsaft

  • 1 ss balsamico eddik

  • 1/5 ts malt muskat

  • ¼ ts malt stjerneanis

  • Uraffinert fint salt

  • Pepper

Fremgangsmåte

  • Legg leveren i melka i en times tid eller over natta i kjøleskap. Dette må du ikke gjøre, men det er en prosess for å mørne og rense leveren, samt det fjerner bitterhet som noen kan reagere på i lever. Ta leveren ut av melka, tørk av og skjær vekk sener og hinner. Kutt i biter.
  • Skrell løk og hvitløk og finhakk.
  • Stek leverbitene et par minutter i en spiseskje smør. Leverbitene skal være litt rosa* i midten.
  • Varm opp en stor panne, ha i smør. Når smøret er smeltet ha i løk og hvitløk – stek på medium varme i 10 minutter. Løken skal ikke brunes, kun bli myk. Tilsett vinen og kok den inn til væsken er redusert til halv mengde.
  • Ha løkblanding og leveren i foodprosessor (eller med stavmikser), kjør til en jevn puré.
  • Tilsett 1dl fløte**, timian, sitron, balsamico eddik, muskat, stjerneanis, litt salt og pepper. Pisk sammen til en jevn masse.
  • For ekstra silkemyk konsistens, press massen gjennom en sil. (Jeg gidder stort sett ikke å gjøre dette når jeg kun skal bruke posteien som pålegg - det er en smakssak.)
  • Pisk opp igjen med ½ dl fløte til det er fluffy tyktflytende «krem». Smak til med salt og pepper.
  • Ha på glass eller annen ønsket form med lokk og la den sette seg et par timer i kjøleskapet.
  • Når posteien er kald og fast, topp gjerne glasset med smelta smør og lit timian - dette lager lokk på posteien så fargen holder seg fin litt lengre hvis du ikke skal bruke den med en gang.
  • Oppbevar i kjøleskap. (holder et 2-3 uker og kan fryses)

Notater

  • *Den skal være rosa og gjennomvarmet, ikke rå og ikke blodig.
  • **Hvis du ikke skal sile mixen, pisk inn all fløten med en gang.
  • OBS: den skal ikke bli helt fast når du pisker den, den setter seg - stivner- først etter et par- tre timers avkjøling, eller gjerne la den stå over natta.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.