Søk
Close this search box.

Økologisk smør

Del oppskriften

Vi prøver og ønsker å bruke økologiske norske produkter, dette gjelder også smør. Norsk økologisk smør er dyrt, så innimellom er det veldig ålreit å lage det sjøl – særlig hvis man kommer over økologisk fløte som er nedsatt i pris grunnet dato. Sjekk kiloprisen på smøret mot literpris på fløta så ser du fort om det lønner seg. 6 dl fløte gir ca. 300g smør.

Det er gøy å lage eget smør, og det gir et innblikk i en artig prosess som de fleste er helt fremmedgjort fra. En fin ting å ta barna med på.

En annen positiv ting med å lage smøret sjøl er at du bestemmer hvor salt du vil ha det, og du ender kanskje opp med et smør som er tilsatt mindre salt enn det man kjøper. Det gjør i hvert fall vi.

Økologisk smør

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen

Ingredienser

  • 6 dl økologisk fløte

  • uraffinert fint salt

Fremgangsmåte

  • Pisk eller kinn fløten til smøret skiller seg fra kjernemelka.
  • Vi pleier å bruke ei mini kinne, som er en spesiallagd av et norgesglass med lokk og pisk inni. Det er en smakssak hvordan du gjør det. Det er raskere med maskin. Tar ca. en halvtime for hånd, 5 minutter med maskin. Bruker du maskin, pass på at bollen er dekket til hvis ikke blir det mye søl i det smøret skiller seg fra kjernemelka.
  • Når smøret er skilt ut, sil av kjernemelka. Den kan du bruke i bakevarer istedenfor vann, du kan fryse den dersom du ikke kan bruke den med en gang.
  • Så må smøret vaskes i kaldt vann til det ikke utskiller mer kjernemelk.
  • Ha smøret i en bolle med iskaldt vann og vask smøret for hånd ved å kna det under vann. Skift vann etter hvert. Gjenta til vannet er klart.
  • Nå smaker du til smøret med ønsket mengde salt. Begynn med en halv teskje, smak og juster deg frem til ønsket resultat. Sil at eventuelt ytterligere væske fra smøret.
  • Form smøret til ønsket form. Vi bruker enten en gameldags treform for smør og ost hvis vi skal ha det til noe spesielt. Hvis ikke former jeg det stortsett til en pølse jeg ruller i matpapir.

Notater

  • 6 dl fløte gir ca. 300g smør.
  • Det er også fult mulig å lage smør av rømme, det gir et lett syrlig herlig smør!

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.