Jeg har tidligere skrevet litt om matsvinn, og må fortsette litt i den leia. For de fleste nordmenn akkurat nå, har alt vi er avhengige av som drivstoff, strøm og varme blitt kjempedyrt. I tillegg stiger naturlig nok matprisene. Dette gjør at plutselig må mange tenke seg litt bedre om, enn å bare forbruke blindt.
I Norge ble det i 2018 kastet 40 000 bananer HVER DAG. (https://tv.nrk.no/serie/matsjokket/2019/MDNY13000219/avspiller)
Bananer har i tillegg reist fra andre siden av jorda og derav etterlatt seg et klimaavtrykk som gjør det enda verre å kaste de. I tillegg har neppe den stakkars bonden som har dyrka den bananen du hiver i søpla knapt fått betalt for å produsere den!
Som jeg har nevnt før, er du privilegert nok til å kaste helt spiselig mat i søpla, har du vel heller ingen grunn til å klage over matprisene. Kanskje det er på tide å tenke deg om to ganger før du kaster den brune bananen?
Det er en haug med digge ting å gjøre med en overmoden stusselig banan! Har du ikke tid akkurat nå, så skrell og frys den, og bruk den når du kan!
På NHO – Mat og Drikke kan du lese at: «I 2019 ble det i Norge kastet mer enn 417 000 tonn spiselig mat. Dette tilsvarer ca. 78 kg per innbygger. Husholdningene kastet over halvparten av dette, etterfulgt av matindustrien med om lag en femtedel og dagligvarehandelen med om lag en sjettedel, serveringsbransjen 7 prosent. Jordbruk, sjømatindustri, og offentlig sektor inngår ikke i disse tallene.» Kilde: https://www.nhomd.no/politikk/en-barekraftig-mat–drikke–og-bionaring/matsvinn/
Dette bananbrødet er såpass lite kakete at den kan funke som erstatning for brødskiva, kjempegod for eksempel med smør og ost. Samtidig er den god som «noko- åttåt» tekoppen eller i tursekken.
Bananbrød
10
minutter50
minutterIngredienser
600 g overmodne brune bananer (ca. 3 stk.)
5 egg
4 dl sikta speltmel
2 dl sammalt speltmel
100 g grovhakka valnøtter
2 ss kokosblomstsukker
1 dl solsikkeolje
1 ts bakepulver
2 ts natron
1 klype maldonsalt
Fremgangsmåte
- Pisk egg og sukker luftig. Mens det pisker, kjør bananene til en glatt puré i enten blender eller med stavmikser. Vend bananpureen og oljen inn i eggene.
- Bland det tørre og sikt det i eggeblandingen, vend forsiktig så du ikke slår lufta ut av eggene. Vend inn valnøtter og salt.
- Smør en form på 2,4 liter godt med smør og strø over litt mel. Jeg pleier å bruke en bundtform, du kan selvfølgelig bruke en annen type form om du vil på samme størrelse.
- Stekes i ovn forvarmet til 180 grader i ca. 50 minutter. Kontroller kaken med bakenål. Avkjøl på rist.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook