Søk
Close this search box.

Byggotto

Del oppskriften

Byggotto er en vri på risotto, men istedenfor ris bruker vi bygg. Personlig synes jeg det er bedre med bygg, og det er mye sunnere og mer næringsrikt. På høsten bugner det av oppskrifter med sopp. Det anbefales ofte å tørke særlig sopp som traktkantarell som er en type man ofte finner i store mengder. Men, mitt inntrykk at det kanskje ikke like ofte er oppskrifter som handler om bruk av denne tørka soppen. Jeg har i hvert fall fått en del spørsmål om hva og hvordan man bruker tørka traktkantarell til. Denne byggottoen handler nettopp om å bruke masse herlig tørka traktkantarell og er en smaksbombe med umami.

Byggotto’n kan du servere alene sånn den er som en hovedrett, eller med litt stekt svin- eller kylling kjøtt eller et speilegg. Det er også selvsagt mulig å bytte okse/ kyllingkraft med grønnsakkraft dersom du ønsker en vegetar byggotto.

Bygg er utrolig sunt, det er veldig fiber- og næringsrikt. Det inneholder blant annet mye betaglukan som er påvist å være kolesterolsenkende. Et høyt inntak av bygg kan være forebyggende for hjerte- og karsykdommer.

Bygg er det fjerde mest produserte kornarten i verden og den har kort veksttid. Trolig har vi mennesker har dyrka bygg i over 10 000 år.

Byggotto

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

4

Koketid

1

time

Ingredienser

  • 250 g bygg

  • 1 stor sjalottløk

  • 1 hvitløksfedd

  • 25 g tørka traktkantarell

  • 8 dl okse/ kylling kraft

  • 50 g parmesan

  • 20 g smør

  • 350 g grønne frosne erter

  • 1 ss sitronsaft

  • uraffinert fint havsalt

Fremgangsmåte

  • Varm opp en panne og smelt smøret. Rens og finhakk sjalottløk og hvitløk. Ha løk og hvitløk i panna og mykstek på medium varme i ca. 5 minutter.
  • Tilsett bygget og ei halv teskje salt og rør godt. Tilsett litt og litt kraft (ca. 2 dl. om gangen). Knus traktkantarellen i ønska biter og rør inn. La krafta koke helt inn før du tilsetter mer, og tilslutt all krafta.
  • Riv parmesan fint på rivjern.
  • Når byggryna er al dente, rør inn ertene og mesteparten av parmesanen – spar litt til å strø over ved servering. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  • Server for eksempel toppet med revet preservert egg og ertespirer. Nyt byggotto'n som den er, eller til litt kjøtt eller toppa med et speilegg.

Notater

  • PS. Like god kald dagen etter til lunsj, med for eksempel et speilegg!

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.