Søk
Close this search box.

Mjødurtis

Del oppskriften
Denne oppskrifta gir en deg en mjødurtis som er floral, søt, feit og herlig. Mjødurtis er helt magisk med ferske jordbær.
 
Mjødurt er en fantastisk nyttevekst. Ikke bare er den vakker, den er super for pollinatorer og smaker herlig. Hvis du ikke kjenner den, vil du kjenne igjen lukta, som lukta av sommer.
Mjødurt omtales ofte som nordens vanilje og mjødurtsukker kan erstatte vaniljesukker i oppskrift. Jeg synes imidlertid ikke den smaker vanilje, men mer som mandel og en helt særegen floral herlig smak uten sammenligning til noe anna.
 
Du kan bruke blomst og blad, frisk eller tørka. Vi pleier å bruke blomsten, tørke den og ha smak av sommer på boks vinteren igjennom 💚 Smaken blir enda mer intens når den er tørka.
 
Mjødurt kan anvendes ved en rekke helseplager og kan blant annet være godt for revmatikere, ved fordøyelsesplager og er naturlig smertestillende m.m.
 
Mjødurt inneholder blant annet C- vitamin og salisylsyre. Mjødurt var viktig i utviklingen av aspirin. Men, det er greit å merke seg at salisylsyre kan virke blodfortynnende og bør brukes med forsiktighet av folk som allerede går på blodfortynnende medisiner.
 
Mjødurt kan brukes frisk eller tørka som pynt eller topping, til te, som krydder i bakverk eller til å infusere melkeblanding til iskrem, fromasj, pana cotta, crème brûlée osv.
 

Hjemmelagd is blir som regel steinhard når den er skikkelig frossen, i motsetning til kjøpeis. Dette er rett og slett fordi hjemmelagd is ikke er tilsatt en rekke kunstige konsistensmidler for å gjøre isen mykere.

Les mer om mjødurt her: https://www.reinmat.no/ravarer/ville-vekster/mjodurt/

Mjødurtis

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen

Ingredienser

  • 4 dl fløte

  • 2 dl melk

  • 4 eggeplommer

  • 5 g tørka mjødurtblomst eller ca. 15 g fersk

  • 3 ss uraffinert rørsukker

Fremgangsmåte

  • Varm opp fløte, melk, sukker og mjødurt (det skal ikke koke). La det trekke på veldig lav varme i 15- 20 minutter. Pisk inne eggeplommer og sil blandingen igjennom en finmasket sil.
  • Avkjøl blandingen litt før du har den i iskremmaskin. Kjør iskremprogram.
  • Server med rikelig med ferske jordbær!
  • Oppbevar i tett kontainer i frysern.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.