Søk
Close this search box.

Kamskjell med eple og knutekål

Del oppskriften

Kamskjell med eple og knutekål og en enkel og utrolig god forrett. Når jeg bruker de som forrett i en flerretters- middag synes jeg det holder med et stort kamskjell per person. Skal du kun ha to retter, kan du fint bruke to kamskjell per person. I utgangspunktet er denne oppskriften med fermentert knutekål, for en ekstra smaksdimensjon. Å fermentere knutekål er sjukt lett, men må settes i gang tre dager før servering. Det er imidlertid også fult mulig å bare bruke rå knutekål. Men jeg må virkelig anbefale å prøve å fermentere knutekålen.

Eple og fermentert knutekål er en ypperlig kombinasjon, det gir en syrlig, søt og sprø dimensjon til det søte og salte, myke kamskjellet.

Fermentert knutekål:

For å fermentere knutekålen trenger du knutekål, salt, vann og et glass. Skrell kålen, del den i to og skjær den i tynne skiver med skarp kniv eller mandolin. Ha kålen i et passende glass. Tilsett 2% salt av kålens vekt og fyll opp med vann til kålen er dekket. Rør godt rundt så saltet løser seg opp. Legg på en vekt av noe slag som holder kålen under væske. Dette kan være alt fra en særskilt vekt for fermentering, en pose vann eller en stein osv. Det eneste som er viktig er at det holder kålen under væsken. Skru lokket lett på. La glasset med kål stå i romtemperatur 20-22 grader i tre dager. Hvis du ikke bruker et glass for fermentering med egen vannlås, skru opp lokket på glasset en gang om dagen for å lette på trykket. På dag tre skal det bruse godt i glasset. Knutekålen er klar og kan flytte inn i kjøleskapet hvor den holder seg i ukesvis!

Kamskjell med eple og knutekål

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

4

Ingredienser

 • 4 store kamskjell

 • 80 g skrelt knutekål i tynne skiver (rå eller fermentert*)

 • 80 g eple

 • 2 vårløk

 • ½ chili

 • smør

 • flaksalt

 • sitronsaft

Fremgangsmåte

 • Kutt knutekål og eple i tynne strimler. Ha litt sitronsaft på eplestrimlene så de ikke blir brune.
 • Kutt vårløk i tynne skiver.
 • Fjern frøa fra chilien og skjær den i tynne skiver.
 • Varm opp en panne og ha i en god smørklatt når panna er varm. Salt kamskjella på begge sider og stek raskt på høy varme. Du vil at de har gylden stekeskorpe, er faste i konsistens men med litt 'bounce'.
 • Bland sammen knutekål, eple, chili og vårløk (legg til siden litt vårløk til pynt). Smak til med litt sitronsaft (hvis du bruker fermentert knutekål vil det gi en naturlig syrlighet som gjør at du ikke trenger så mye sitronsaft) og salt.
 • Server kamskjella på en seng av knutekål, eple, chili og vårløk og pynt med litt vårløk.

Notater

 • * For å fermentere knutekålen trenger du knutekål, salt, vann og et glass. Skrell kålen, del den i to og skjær den i tynne skiver med skarp kniv eller mandolin. Ha kålen i et passende glass. Tilsett 2% salt av kålens vekt og fyll opp med vann til kålen er dekket. Rør godt rundt så saltet løser seg opp. Legg på en vekt av noe slag som holder kålen under væske. Dette kan være alt fra en særskilt vekt for fermentering, en pose vann eller en stein osv. Det eneste som er viktig er at det holder kålen under væsken. Skru lokket lett på. La glasset med kål stå i romtemperatur 20-22 grader i tre dager. Hvis du ikke bruker et glass for fermentering med egen vannlås, skru opp lokket på glasset en gang om dagen for å lette på trykket. På dag tre skal det bruse godt i glasset. Knutekålen er klar og kan flytte inn i kjøleskapet hvor den holder seg i ukesvis!

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.