Søk
Close this search box.

Lavterskel rugbrød

Del oppskriften

[Reklame/ sponset – Vedalen brødkniv fra Øyo]

Er du klar for et hverdags- surdeigsbrød som muligens vil endre hva du tenker om surdeig? Vil du ha oppskriften på kanskje det enkleste fullkorns surdeig rugbrødet du kan lage? Da bør du fortsette å lese.

Dette er hverdags- surdeig og jeg kaller det lavterskel rugbrød fordi det blir knapt mer lavterskel surdeigsbrød enn dette. Du blander ingrediensene, setter til side for heving og steker dagen etter. Faktisk arbeidsinnsats er maks ti minutter. Resultatet er et herlig saftig og mettende rugbrød til hverdags.

Jeg er så lei av informasjonen på internettet som får surdeig til å fremstilles som en utelukkende spesifikk ting med masse regler. Alle reglene som må følges for å gjøre det «riktig». Dette får folk til å tro at de hverken har tid eller kompetanse til å lage surdeigsbrød, og at det hele er en strevsom og superkomplisert prosess. Og, hva er egentlig riktig? Riktig surdeigsbrød for meg er et brød som har heva, har god konsistens og herlig smak!

Surdeig er gjær. Gjær trenger tid. Blander du mel, vann og surdeig og gir det nok tid (og åpenbart litt salt for smakens del) vil det gi fabelaktige brød.

For all del, for å lage vakkert snittede og formede brød (uten faktisk brødform) med store luftbobler, trengs visse fremgangsmetoder. Men, for meg er disse brødene til kos.

Dette lavterskel rugbrødet er altså surdeig helt uten noen av alle tingene mange mener man må gjøre. Ingen autolyse, stramming, bretting eller snitting. Som de fleste av brødene våre egentlig er; hverdagssurdeig.

Siden vi bare er to personer i husholdningen, pleier jeg dele brødene i to og fryse ned det vi ikke trenger. Gull å ha i bakhånd fryseren.

Lavterskel rugbrød

5.0 from 1 vote
Recipe by Maud Astrid Amundsen

Ingredienser

  • 1 kg sammalt svedjerugmel eller rugmel

  • 8-8,5 vann

  • 100 g bakeklar surdeig

  • 1 ss uraffinert finmalt salt

Fremgangsmåte

  • Bland alle ingrediensene godt med en kjøkkenmaskin (eller for hånd). Elt i 5 minutter. Deigen skal være klissete.
  • Sett deigen til heving i en bolle med lokk, eller dekket med platfolie e.l. i romtemperatur (18-21°) i 16-18 timer.
  • Når deigen er ferdig hevet, del den og ha over i to brødformer kledd med bakepapir (de jeg bruker måler 28x11x7cm). Deigen vil være litt umedgjørlig og klissete. Fukt fingrene med vann og glatt ut toppen av brødene og press deigen ordentlig, men forsiktig ut i forma. Sett brødformene rett i ovnen på laveste temperatur, ca. 40°. La de heve i ovnen i en time. Sett så ovnen over på 200° varmluft og la brødene steke i 50 minutter.
  • Avkjøl brødene helt før du skjærer i dem.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.