Søk
Close this search box.

Engsyre

(Rumex acetosa)

Engsyra er i slireknefamilien (Polygonaceae). Engsyre er en vanlig flerårig plante som hovedsakelig vokser på eng og mark, veikanter og skogsmark. Engsyre kan bli relativt stor, opptil 90 cm. Pilforma blader med bladflik som peker tydelig nedover. Engsyre har små rødgrønne blomster og knipperot.

Engsyre er i sesong vår og sommer. Hele planten kan spises og den er rik på C- vitamin.

Engsyre kan forveksles med småsyre, men denne er mindre og hos småsyra stritter bladflikene rett ut fra bladet i motsetning til nedover hos engsyre. Småsyre er også spiselig. 

Engsyre inneholder oksalsyre som ved stort inntak kan gi nyreskader. Ved å blansjere engsyre før inntak reduseres oksalsyreinnholdet. Dersom du bruker den sammen med meieriprodukter, vil dette også bidra til å binde oksalsyren.

Tips: Engsyre er aller best rå, i en salat eller som garnityr men gjør seg godt i sauser/ dressing. Kan også varmebehandles, da mister den en del av oksalsyren, men blir også litt tammere i smak.

Mjødurt

Næringsinnhold per 100 gram ingefær (9)

Vann

79

g

KJ

212

kJ

Kcal

50

kcal

Fett

0,8

g

Mettede fettsyrer

0,2

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,2

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,2

g

Omega-3

0,03

g

Omega-6

0,12

g

Karbohydrat

8,1

g

Stivelse

6,4

g

Mono- og disakkarider

1,7

g

Kostfiber

2

g

Protein

1,8

g

Vitamin E

0,3

alfa-TE

Tiamin

0,02

mg

Riboflavin

0,03

mg

Niacin

0,8

mg

Vitamin B6

0,16

mg

Folat

11

µg

Vitamin C

5

mg

Kalsium

16

mg

Jern

0,6

mg

Natrium

13

mg

Kalium

415

mg

Magnesium

43

mg

Sink

0,3

mg

Selen

1

µg

Kopper

0,23

mg

Fosfor

34

mg

Jod

0,5

µg

 

Næringsinnhold per 100g malt ingefær: 

Vann

10

g

KJ

1442

kJ

Kcal

342

kcal

Fett

4,2

g

Mettede fettsyrer

2,6

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,5

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,9

g

Omega-3

0,22

g

Omega-6

0,71

g

Karbohydrat

60

g

Stivelse

40,2

g

Mono- og disakkarider

19,8

g

Kostfiber

14,1

g

Protein

9

g

Salt

0,1

g

Vitamin A

1

RAE

Beta-karoten

18

µg

Tiamin

0,05

mg

Riboflavin

0,17

mg

Niacin

9,6

mg

Vitamin B6

0,63

mg

Folat

13

µg

Vitamin C

1

mg

Kalsium

114

mg

Jern

19,8

mg

Natrium

27

mg

Kalium

1320

mg

Magnesium

214

mg

Sink

3,6

mg

Selen

56

µg

Kopper

0,48

mg

Fosfor

168

mg

Jod

0,5

µg

Kilder

Grønne, ville nyttevekster i Norge, Norges sopp- og nyttevekstforbud, av Anne- Elise Torkelsen, Hanne Edvardsen, Ulla- Britt Bøe, Nikolai Kolstad, Per Marstad (2021), s. 57