Søk
Close this search box.

Solbær

(ribes nigrum)

reinmat_bær_0001_Solbær.jpg

Hver gang jeg går forbi solbærbuskene våre på sommeren, må jeg stryke over bladene og lukte på fingrene mine. Det lukter bare så fantastisk! Solbær er fabelaktig! 

Opprinnelig fra sør Europa, Vest- Asia, Sentral Asia og Himalaya. Nå å finne vill og i hager over hele Europa. Solbæra er proppfull av E- vitamin og dobbelt så mye C- vitamin som appelsiner. 

Egenskapene solbær ble kjent for er at de sine immunstyrkende egenskaper, og at solbær er bakteriehemmende, feber- og betennelsesdempende. Bæra brukes hovedsakelig til sylting, safting, likør, is og bakverk. Bladene er ypperlig til te. (1)

Solbær

Næringsinnhold per 100 gram (2)

Vann

78

g

KJ

230

kJ

Kcal

55

kcal

Fett

1

g

Mettede fettsyrer

0,1

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,2

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,4

g

Omega-3

0,19

g

Omega-6

0,28

g

Karbohydrat

7,6

g

Mono- og disakkarider

7,6

g

Kostfiber

5,2

g

Protein

1,3

g

Vitamin A

8

RAE

Beta-karoten

103

µg

Vitamin E

2

alfa-TE

Tiamin

0,02

mg

Riboflavin

0,01

mg

Niacin

0,3

mg

Vitamin B6

0,07

mg

Folat

15

µg

Vitamin C

159

mg

Kalsium

65

mg

Jern

1,3

mg

Kalium

346

mg

Magnesium

26

mg

Sink

0,2

mg

Kopper

0,11

mg

Fosfor

68

mg

Jod

0,5

µg

Kilder

1. Fra Hagens Spiskammer, av Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley. Gyldendal 2017.