Søk
Close this search box.

Svartøyebønner

(Vigna unguiculata subsp. Unguiculata)

Svartøyebønner dyrkes over hele verden. (1) Planten er i erteblomstfamilien, den er varmkjær, ettårig og tåler ikke frost. 

Bønner binder nitrogen i jorden, og er således en veldig bra plante i vekstskifte for grønnsakshager. Ved å tilbakeføre næringsstoffer til jorda, er bønner en jordforbedrer av ypperste kvalitet. (2) 

Svartøyebønner er svært rik på protein og kostfiber, og er en veldig god kilde til kalsium, jern, A, B, og K vitamin, magnesium, sink, kobber og mangan. Ca. 1 dl svartøyebønner inneholder 44% av anbefalt daglig inntak av folat (B- vitamin). Bønner inneholder sakte fordøyelig stivelse og lav glykemisk indeks som gjør det bra særlig bra for diabetikere å spise bønner. (3) 

Svartøyebønner brukes over hele verden og er en sentral ingrediens i en rekke forskjellige kjente retter i Sør- Amerika, Nord- Amerika, Europa, Midtøsten, Afrika og Asia. De brukes i alt fra desserter, curry, gryter, hummus, fritters, som hovedrett, siderett, snacks og tilbehør. 

Svartøyebønner var en viktig del av slavene i USA sitt kosthold. Idag er svartøye bønner en av hovedingrediensene i den sørstas retten Hoppin’ John, som er en afroamerikansk rett med bønner, ris og svin som spises første nyttårsdag som en lykkebringende rett for det nye året. (2)

Svartøyebønner

Næringsinnhold per 100 gram (4)

Vann

12

g

KJ

1371

kJ

Kcal

324

kcal

Fett

1,3

g

Mettede fettsyrer

0,3

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,1

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,5

g

Omega-3

0,2

g

Omega-6

0,34

g

Karbohydrat

49,4

g

Stivelse

42,5

g

Mono- og disakkarider

6,9

g

Kostfiber

10,6

g

Protein

23,5

g

Vitamin A

2

RAE

Beta-karoten

30

µg

Vitamin E

0,4

alfa-TE

Tiamin

0,85

mg

Riboflavin

0,23

mg

Niacin

2,1

mg

Vitamin B6

0,36

mg

Folat

633

µg

Vitamin C

1

mg

Kalsium

110

mg

Jern

8,3

mg

Natrium

16

mg

Kalium

1112

mg

Magnesium

184

mg

Sink

3,4

mg

Selen

9

µg

Kopper

0,85

mg

Fosfor

424

mg

Kilder